wtorek, 18 maja 2021

Sałata po rzymsku

 U mnie sezon na własną sałatę masłową już się zaczął, pora więc szukać inspiracji, aby wykorzystać go w pełni.    


Przepis pochodzi z książki Bukiet z Warzyw Henryka Dębskiego 


Składniki 

  • Sałata masłowa lub rzymska, endywia, roszponka
  • Pomidor, u mnie pomidorki koktajlowe
  • Natka selera lub selera naciowy
  • Oliwki 10 sztuk
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Sok z cytryny łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania


Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć, poszarpać na mniejsze kawałki ułożyć na talerzu.

Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie.

Seler umyć i pokroić (naciowy) lub posiekać (natkę).

Ułożyć oliwki.

Skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić.

Zapraszam również na mój profil na IG z wykorzystanymi deklaracjami @symfonia.splotow









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz