U mnie sezon na własną sałatę masłową już się zaczął, pora więc szukać inspiracji, aby wykorzystać go w pełni.
Przepis pochodzi z książki Bukiet z Warzyw Henryka Dębskiego
Składniki
- Sałata masłowa lub rzymska, endywia, roszponka
- Pomidor, u mnie pomidorki koktajlowe
- Natka selera lub selera naciowy
- Oliwki 10 sztuk
- Oliwa z oliwek łyżka
- Sok z cytryny łyżeczka
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć, poszarpać na mniejsze kawałki ułożyć na talerzu.
Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie.
Seler umyć i pokroić (naciowy) lub posiekać (natkę).
Ułożyć oliwki.
Skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić.
Zapraszam również na mój profil na IG z wykorzystanymi deklaracjami @symfonia.splotow
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz