poniedziałek, 10 maja 2021

Bakłażan duszony z suszonymi śliwkami



Składniki


  • Bakłażan (ja użyłam cienkie, fioletowe, zakupione w Lidlu, dzięki czemu podsmażane były cały czas od strony skórki)
  • Pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
  • Por - 1/3 sztuki
  • Śliwki suszone - 10 sztuk
  • Cząber
  • Lubczyk
  • Oliwa - łyżeczka

Sposób przygotowania


       Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż i posolić.
       Patelnię rozgrzać, rozsmarować oliwę i ułożyć bakłażany skórkami w dół. Podsmażyć 7 minut.
       Dołożyć pokrojonego w piórka pora, pomidorki i śliwki, posypać przyprawami.
       Dusić pod przykryciem 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz