czwartek, 27 czerwca 2019

Chłodnik z ogórka i rzodkiewki

 

 

Prosty chłodnik z niewielu składników

 

Chłodniki są znakomitym pomysłem na obiad w upalne dni, schładzają, dostarczają dodatkowych porcji płynów, a co najważniejsze są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają czasu spędzonego przy gorących garach ;)

 

 

Składniki na 3  porcje

Porcja to zaledwie 180 kcal

 

ü Kefir duży

ü Ogórek zielony – 2 sztuki

ü Rzodkiewka – 6 sztuk

ü Jajka – 3 sztuki

ü Czosnek – 2 ząbki

ü Koper

ü Sól

ü Pieprz

 

 

Sposób przygotowania

 

Jajka umyć, ugotować „na twardo” (ok. 5 minut) i wystudzić. Ogórka i rzodkiewkę umyć i zetrzeć  na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Posiekać koperek. Wszystko razem wymieszać z kefirem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz