Składniki
Na 3 porcje
ü Młode
ziemniaki – 6 sztuk, małych
ü Groszek
cukrowy w strączkach – 150g ok. 3 garści
ü Papryka
czerwona – ½ sztuki
ü Cukinia
– 1/3 sztuki
ü Rukola – 6 garści
ü Czosnek
– ząbek
ü Orzechy
włoskie – 2 garści
ü Oliwa z
oliwek lub olej rzepakowy – 2 łyżki
ü Sól –
1/3 łyżeczki
ü Pieprz czarny
Sposób przygotowania
Ziemniaki i groszek ugotować na parze na osobnych tackach,
groszek ok. 5 minut, ziemniaki ok. 15-20 (lub ziemniaki ugotować w tradycyjny
sposób a groszek zblanszować). Ziemniaki pokroić w
plastry, cukinię i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa poza papryką i rukolą przesmażyć na oliwie ok. 5 min., pod koniec dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć rukolę, na
niej podsmażone warzywa, paprykę i orzechy. Podawać można również z dipem przygotowanym na bazie jogurtu i szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz