środa, 3 lipca 2019

Sałatka z młodymi ziemniakami i groszkiem cukrowym

 

 

 

Składniki

Na 3 porcje

 

ü Młode ziemniaki – 6 sztuk, małych

ü Groszek cukrowy w strączkach – 150g ok. 3 garści

ü Papryka czerwona – ½ sztuki

ü Cukinia – 1/3 sztuki

ü Rukola – 6 garści

ü Czosnek – ząbek

ü Orzechy włoskie – 2 garści

ü Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 2 łyżki

ü Sól – 1/3 łyżeczki

ü Pieprz czarny

 

 

Sposób przygotowania

 

          Ziemniaki i groszek ugotować na parze na osobnych tackach, groszek ok. 5 minut, ziemniaki ok. 15-20 (lub ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób a groszek zblanszować). Ziemniaki pokroić w plastry, cukinię i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa poza papryką i rukolą przesmażyć na oliwie ok. 5 min., pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć rukolę, na niej podsmażone warzywa, paprykę i orzechy. Podawać można również z dipem przygotowanym na bazie jogurtu i szczypiorku.

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz