Gdzieś
czytałam, że dom jest najbardziej przytulny, gdy pachnie w nim szarlotką…
szarlotką z cynamonem naturalnie.
Jak do
tej pory najszerzej badaniami objęto wpływ cynamonu na poziom glukozy we krwi.
Wiele badań wskazuje na to, że przyprawa ta skutecznie radzi sobie a obniżaniem
poziomu glukozy we krwi. Powinna więc znaleźć się w kuchni diabetyka, nie tylko
ze względu na zdolność regulowania zawartości cukru w organizmie.
Cynamon
wpływa korzystnie na profil lipidowy, obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu
całkowitego i frakcji LDL. Rozrzedza krew i zwiększa dopływ tlenu do tkanek,
uważa się również, że obniża ciśnienie krwi. Wykazano, że działa przeciwzapalnie
i przeciwutleniająco, wspomagając tym samym nie tylko układ sercowo-naczyniowy
ale i cały organizm.
Już sam
jego aromat poprawia nastrój, ponadto cynamon pomaga usunąć napięcie nerwowe.
Relaks z dodatkiem cynamonu wpłynie pozytywnie na nasz mózg, usprawni jego
działanie i pomoże złapać wyższe ‘obroty intelektualne”.
Cynamon
wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych, łagodzi ból gardła i
uczucie zatkanego nosa podczas kataru. Działa rozkurczowo (zmniejsza bóle
menstruacyjne) a także moczopędnie.
Uzasadniony
jest dodatek cynamonu do dań ciężkostrawnych i wzdymających, wspomaga on układ trawienny,
pomaga usunąć wzdęcia i gazy, łagodzi nudności i wymioty, a także zmniejsza
uczucie nadkwasoty. Wykazuje również działanie przeciwwrzodowe. Z cynamonem nie
można jednak przesadzić, zawiera bowiem kumarynę, toksyczny związek mogący
doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Znacznie mniejsze jej ilości
znajdują się w cynamonie cejlońskim, jego cena jest jednak znacznie wyższa niż
popularnego cynamonu chińskiego – Cassia. Ponadto cynamon jest alergenem
pokarmowym a także kontaktowym.
Badania
sugerują, że cynamon może być pomocny w zahamowaniu rozwoju choroby Parkinsona.
Jednak aby potwierdzić te spostrzeżenia potrzebne są kolejne badania. Podobnie
zresztą jak w przypadku wykorzystania tej przyprawy w leczeniu nowotworów i
stwardnienia rozsianego.
Na
koniec miła informacja, cynamon jest afrodyzjakiem, warto więc dodać go do
deseru podczas romantycznej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz