Sałatka do przygotowania w
biegu, idealna również w diecie pudełkowej. Chrupiąca, kolorowa, lekka i niskokaloryczna. Jedna porcja dostarczy
zaledwie 180 kcal.
Składniki
Na jedną porcję
Cukinia
– 1/3 sztuki
Pomarańcza – ¼ sztuki
Ser feta – mniej więcej 1/6
kostki, plaster grubości ok. 1,5 cm
Słonecznik nasiona– łyżka
Sok z cytryny – ok. 2 łyżki
Sposób przygotowania
Nasiona
słonecznika podprażyć na patelni ok. 5 minut. Cukinię, pomarańczę i cytrynę
dokładnie umyć i osuszyć. Nożykiem do obierania warzyw wykrawać z całej
długości cukinii paski (wstążki). Ułożyć je na talerzu i skropić obficie sokiem
z cytryny. Pomarańczę obrać z błon, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cukinii.
Pokruszyć fetę i posypać słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz