środa, 10 lipca 2019

Tagliatelle z cukinii z pomarańczą i fetą

 

 

Sałatka do przygotowania w biegu, idealna również w diecie pudełkowej. Chrupiąca, kolorowa, lekka i  niskokaloryczna. Jedna porcja dostarczy zaledwie 180 kcal.

 

 

Składniki

Na jedną porcję

 

Cukinia – 1/3 sztuki

Pomarańcza – ¼ sztuki

Ser feta – mniej więcej 1/6 kostki, plaster grubości ok. 1,5 cm

Słonecznik nasiona– łyżka

Sok z cytryny – ok. 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania

 

Nasiona słonecznika podprażyć na patelni ok. 5 minut. Cukinię, pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć i osuszyć. Nożykiem do obierania warzyw wykrawać z całej długości cukinii paski (wstążki). Ułożyć je na talerzu i skropić obficie sokiem z cytryny. Pomarańczę obrać z błon, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cukinii. Pokruszyć fetę i posypać słonecznikiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz