Składniki
Na 2 porcje
Soczewica czerwona – ½ szklanki
Marchew
Bakłażan
– ½ sztuki
Cebula
Czosnek - ząbek
Rosół/Bulion – szklanka (jeśli
danie ma być wegańskie to tylko warzywny)
Oliwa – 2 łyżeczki
Seler naciowy, liście
Sól – szczypta
Kmin rzymski – szczypta
Sposób przygotowania
Cebulę
i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Po ok. 5 minutach dodać
pokrojoną w kostkę marchewkę oraz soczewicę, podlać częścią rosołu i dusić na
wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając rosołem. Po 10 minutach
dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i posolić. Dusić do momentu aż soczewica
będzie miękka. Pod koniec dodać kmin rzymski. Ja listki selera dodaję już na
talerzu, ale można dodać je w trakcie duszenia.
Prosto i zdrowo, tak jak lubię :) Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuń