sobota, 24 sierpnia 2019

Soczewica z bakłażanem i selerem naciowym

 

 

Składniki

Na 2 porcje

 

Soczewica czerwona – ½ szklanki

Marchew

Bakłażan – ½ sztuki

Cebula

Czosnek - ząbek

Rosół/Bulion – szklanka (jeśli danie ma być wegańskie to tylko warzywny)

Oliwa – 2 łyżeczki

Seler naciowy, liście

Sól – szczypta

Kmin rzymski – szczypta

 

 

Sposób przygotowania

 

Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz soczewicę, podlać częścią rosołu i dusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając rosołem. Po 10 minutach dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i posolić. Dusić do momentu aż soczewica będzie miękka. Pod koniec dodać kmin rzymski. Ja listki selera dodaję już na talerzu, ale można dodać je w trakcie duszenia.

 












1 komentarz: