Dieta wspomagająca funkcje poznawcze, czyli jak zadbać o mózg.
Procesy
poznawcze to zdolność odbierania informacji, ich przetwarzania i wykorzystania.
To stała relacja z otaczającą nas rzeczywistością, m.in. spostrzeganie,
koncentrowanie uwagi, zapamiętywanie, myślenie i analizowanie. Pogorszenie
funkcji poznawczych wiąże się ze starzeniem organizmu, chorobą Alzheimera czy
innymi formami demencji, depresją i zaburzeniami nastroju.
Zaobserwowano,
że wpływ na zdrowie poznawcze ma stan zapalny utrzymujący się w organizmie, a
także skład mikroflory jelitowej. A jak wiadomo na czynniki te ma wpływ nasza
dieta.
Pierwszym
produktem, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu są orzechy włoskie. Już
sam ich kształt przywołuje odpowiednie skojarzenia. Związki zawarte w orzechach
wykazują udokumentowane działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Orzechy włoskie dostarczają najwięcej kwasów omega-3 wśród wszystkich orzechów.
Omega-3 występują w mózgu w wysokich stężeniach, dlatego przypuszcza się, że
odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu tego narządu. Ponadto spożycie
orzechów włoskich koreluje z niższymi wskaźnikami depresji.
Jeśli
już mowa o dobroczynnym wpływie kwasów omega-3 na zdrowie mózgu to pamiętać należy
o ich najlepszym źródle, czyli rybach (najlepiej tłustych, morskich) i owocach
morza.
Pod
lupę wzięto również wpływ jagód, a konkretnie antocyjanów dostarczanych przez
nie, na funkcje poznawcze. Wyniki owszem były zadowalające, ale oszacowano, że
dawka przynosząca rezultaty to szklanka jagód dziennie.
Sprawne
myślenie warto również wspomagać produktami sojowymi. Zawarte w nich izoflawony działają korzystnie na poprawę pamięci, zdolność
koncentracji i planowania.
W
omawianym aspekcie obiecujący również wydaje się dodatek do jadłospisu kurkumy
(działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające) i
soku z granatów (działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające
i wpływ na mikroflorę jelit).
Dla
zachowania funkcji poznawczych i opóźnienia ich
utraty z wiekiem opracowano nawet specjalną dietę – MIND. To połączenie
diety śródziemnomorskiej i DASH, koncentrujące się na zdrowiu mózgu. Opiera się
ona na takich produktach jak orzechy, oliwa z oliwek, produkty pełnoziarniste,
ryby, fasola, drób i naturalnie warzywa (dużo warzyw zwłaszcza zielonych
liściastych) i owoce (szczególnie jagody). I dobra wiadomość, dieta ta
uwzględnia wino, czerwone wytrawne, ale nie więcej niż szklanka dziennie. Dieta
MIND polecana jest również w chorobie Parkinsona.
Zostają
jeszcze podstawy zdrowego odżywiania, które i tutaj nie są bez znaczenia. Po
pierwsze woda i odpowiednie nawodnienie – 2l dziennie będą już wystarczające.
Po drugie ŚNIADANIE, zjedzone w ogóle poprawi pamięć krótkotrwałą, z
dostosowaną do potrzeb kalorycznością poprawi koncentrację, zbyt kaloryczne
może ją utrudnić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz