niedziela, 25 listopada 2018

Buraki

Jesteś tym co jesz mówią, kto zatem chciałby być burakiem ;) Ale spokojnie, tak jak zjedzenie kogoś szczupłego nie pomoże w uzyskaniu fit sylwetki, tak konsumpcja buraków nie okaże się szkodliwa, a wręcz przeciwnie.

 Są zasobne w związki azotowe, które w organizmie człowieka przekształcają się w tlenek azotu (NO), wywierający korzystne działanie w regulowaniu ciśnienia krwi. Sok z buraka jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym.

Tlenek azotu poprawia również ukrwienie mózgu, dzięki czemu narząd ten zachowuje na dłużej sprawność.

Te same składniki poprawiają wydajność i wytrzymałość organizmu, zwłaszcza u sportowców.

Są doskonałym składnikiem diety odtruwającej, pomagają oczyścić organizm z toksyn, zapobiegają wzdęciom, wpływają korzystnie na tempo metabolizmu, zapobiegają zatrzymywaniu wody. Pamiętać należy jednak, że są bogatym źródłem węglowodanów, ponadto gotowane mają wysoki indeks glikemiczny (IG), w takiej sytuacji nie powinny być głównym składnikiem posiłku m.in. osób z cukrzycą, insulinoopornością czy będących na diecie redukcyjnej, mogą natomiast stanowić lekki akcent. Obecność białka, tłuszczu, błonnika rozpuszczalnego wpływa na obniżenie IG. Można je jeść także na surowo (niski IG) np. w postaci soku, lub kisić, zyskują wtedy dodatkowo zalety produktów kiszonych, jak kapusta czy ogórki.

Betaina zawarta w burakach obniża poziom homocysteiny, która przyspiesza tworzenie się zmian miażdżycowych, a także zwiększa krzepliwość krwi. Ponadto buraki pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także wzmacniają naczynia krwionośne, pamiętając o zdolności regulowania ciśnienia krwi można śmiało powiedzieć, że buraki zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Flawonoidy, związki o właściwościach antyoksydacyjnych, znajdują się w większym stężeniu w botwince, choć miąższ buraka również zawiera ich spore ilości.

Działają jak afrodyzjak, łagodzą także skutki menopauzy.

Są znakomitym źródłem kwasu foliowego i manganu,  dostarczają żelazo, magnez, potas, witaminę C.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz