Jesteś
tym co jesz mówią, kto zatem chciałby być burakiem ;) Ale spokojnie, tak jak
zjedzenie kogoś szczupłego nie pomoże w uzyskaniu fit sylwetki, tak konsumpcja
buraków nie okaże się szkodliwa, a wręcz przeciwnie.
Są zasobne w związki azotowe, które w
organizmie człowieka przekształcają się w tlenek azotu (NO), wywierający
korzystne działanie w regulowaniu ciśnienia krwi. Sok z buraka jest polecany
osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym.
Tlenek
azotu poprawia również ukrwienie mózgu, dzięki czemu narząd ten zachowuje na
dłużej sprawność.
Te same
składniki poprawiają wydajność i wytrzymałość organizmu, zwłaszcza u
sportowców.
Są
doskonałym składnikiem diety odtruwającej, pomagają oczyścić organizm z toksyn,
zapobiegają wzdęciom, wpływają korzystnie na tempo metabolizmu, zapobiegają
zatrzymywaniu wody. Pamiętać należy jednak, że są bogatym źródłem węglowodanów,
ponadto gotowane mają wysoki indeks glikemiczny (IG),
w takiej sytuacji nie powinny być głównym składnikiem posiłku m.in. osób z cukrzycą,
insulinoopornością czy będących na diecie redukcyjnej, mogą natomiast stanowić
lekki akcent. Obecność białka, tłuszczu, błonnika rozpuszczalnego wpływa na
obniżenie IG. Można je jeść także na surowo (niski IG) np. w postaci soku, lub
kisić, zyskują wtedy dodatkowo zalety produktów kiszonych, jak kapusta czy
ogórki.
Betaina
zawarta w burakach obniża poziom homocysteiny, która
przyspiesza tworzenie się zmian miażdżycowych, a także zwiększa krzepliwość
krwi. Ponadto buraki pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów,
a także wzmacniają naczynia krwionośne, pamiętając o zdolności regulowania
ciśnienia krwi można śmiało powiedzieć, że buraki zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Flawonoidy,
związki o właściwościach antyoksydacyjnych, znajdują się w większym stężeniu w
botwince, choć miąższ buraka również zawiera ich spore ilości.
Działają
jak afrodyzjak, łagodzą także skutki menopauzy.
Są znakomitym źródłem kwasu
foliowego i manganu, dostarczają żelazo,
magnez, potas, witaminę
C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz