piątek, 2 listopada 2018

Klementynki


 

Krzyżówka słodkiej pomarańczy i mandarynki, zawiera zdecydowanie mniej pestek, a skórka łatwiej oddziela się od miąższu, często mylona z mandarynką, jest słodsza, ma bardziej intensywną barwę a skórka jest gładsza i błyszcząca, brak jej natomiast specyficznego aromatu mandarynki.

 

Walory smakowe na plus, a co z właściwościami zdrowotnymi?

Zawierają kwas foliowy kojarzony głównie z zapotrzebowaniem kobiet w ciąży, poprawia on nastrój i samopoczucie, jego niedobór może powodować nawet depresję.  Ponadto już same olejki eteryczne stosowane w aromaterapii łagodzą skutki stresu, wpływają na spokojny sen i relaksują. Nie powinny ich jednak stosować osoby o wrażliwej i suchej skórze, poza tym wykazują działanie fototoksyczne, dlatego nie należy ich aplikować przed ekspozycją na słońce.

Źródło potasu – normalizuje pracę serca i ciśnienie krwi, pomaga w utrzymaniu bilansu elektrolitów.

Zawierają pektyny czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, który obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w obniżaniu insulinooporności, zapobiega cukrzycy typu 2 i otyłości.

Dostarczają kwercetyny, flawonoidu o działaniu m.in. przeciwzapalnym i przeciwalergicznym, a także przeciwnowotworowym.

Zawierają cholinę, która korzystnie wpływa na stan i regenerację wątroby.

Mogą wywoływać alergię.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz