Krzyżówka
słodkiej pomarańczy i mandarynki, zawiera zdecydowanie mniej pestek, a skórka
łatwiej oddziela się od miąższu, często mylona z mandarynką, jest słodsza, ma
bardziej intensywną barwę a skórka jest gładsza i błyszcząca, brak jej
natomiast specyficznego aromatu mandarynki.
Walory smakowe na
plus, a co z właściwościami zdrowotnymi?
Zawierają kwas foliowy kojarzony głównie z zapotrzebowaniem kobiet w ciąży, poprawia on
nastrój i samopoczucie, jego niedobór może powodować nawet depresję. Ponadto już same olejki eteryczne stosowane w
aromaterapii łagodzą skutki stresu, wpływają na spokojny sen i relaksują. Nie
powinny ich jednak stosować osoby o wrażliwej i suchej skórze, poza tym wykazują działanie fototoksyczne, dlatego nie należy ich aplikować przed ekspozycją na słońce.
Źródło potasu – normalizuje pracę serca i ciśnienie krwi, pomaga w
utrzymaniu bilansu elektrolitów.
Zawierają pektyny czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, który obniża poziom
cholesterolu, jest pomocny w obniżaniu insulinooporności,
zapobiega cukrzycy typu 2 i otyłości.
Dostarczają kwercetyny, flawonoidu o działaniu m.in.
przeciwzapalnym i przeciwalergicznym, a także przeciwnowotworowym.
Zawierają cholinę, która korzystnie wpływa na stan i regenerację wątroby.
Mogą wywoływać alergię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz