środa, 31 października 2018

Krem z ciecierzycy i marchewki


Składniki

Na 3 porcje, czas przygotowania ok. 120 minut

 

ü  1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego

ü  Szklanka ciecierzycy (cieciorki)

ü  3 marchewki

ü  Imbir – ok. 3 cm kawałek

ü  1/2 łyżeczki cynamonu

ü  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

ü  2/3 łyżeczki soli Himalajskiej

ü  2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

Sposób przygotowania

 

Ciecierzycę namoczyć na noc, objętość wody powinna być dwukrotnie większa, dodać sodę, na drugi dzień wypłukać ciecierzycę, zalać taką samą ilością wody i gotować ok. 75 minut, dodać pokrojoną w kostkę marchew, gotować do momentu kiedy obydwa składniki będą miękkie. Następnie odlać wodę, zalać bulionem, przyprawić solą, gałką muszkatołową, cynamonem i startym imbirem (ok. 3 cm) i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Przyprawy poza solą według uznania. Wystudzić i zblendować.

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz