Składniki
Na 3 porcje,
czas przygotowania ok. 120 minut
ü 1 i 1/2
szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
ü Szklanka
ciecierzycy (cieciorki)
ü 3
marchewki
ü Imbir –
ok. 3 cm kawałek
ü 1/2
łyżeczki cynamonu
ü 1/4
łyżeczki gałki muszkatołowej
ü 2/3
łyżeczki soli Himalajskiej
ü 2
łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć na noc,
objętość wody powinna być dwukrotnie większa, dodać sodę, na drugi dzień
wypłukać ciecierzycę, zalać taką samą ilością wody i gotować ok. 75 minut,
dodać pokrojoną w kostkę marchew, gotować do momentu kiedy obydwa składniki
będą miękkie. Następnie odlać wodę, zalać bulionem, przyprawić solą, gałką
muszkatołową, cynamonem i startym imbirem (ok. 3 cm) i gotować na wolnym ogniu
5 minut. Przyprawy poza solą według uznania. Wystudzić i zblendować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz