Imbir kojarzony jest głównie z kuchnią
orientalną i rozgrzewającą herbatą. Jego szeroki zakres działania na zdrowie powinien dodatkowo zachęcić nas do
wplatania go w dietę.
Wspomaga on trawienie, bardzo skutecznie zapobiega wzdęciom, działa
pobudzająco na apetyt, reguluje poziom cukru a także pracę żołądka, ponadto
poprawia wchłanianie wielu witamin i minerałów. Jest produktem przyspieszającym
metabolizm, poprawia również wytrzymałość organizmu podczas wysiłku fizycznego.
Jest znanym środkiem łagodzącym nudności i wymioty, także u kobiet w ciąży, w
literaturze naukowej znajdziemy jednak informacje o szkodliwym wpływie imbiru
na rozwój płodu oraz o ryzyku poronienia. Imbir polecany jest osobom cierpiącym
na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, działa ochronnie na wątrobę i wspomaga
jej regenerację. Ponadto pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej.
Kłącze imbiru zapobiega namnażaniu się H. pylori w
żołądku, przez co zmniejsza ryzyko pojawienia się wrzodów żołądka. Wspomaga
również leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna oraz
wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Wracając do wspomnianej rozgrzewającej herbatki
to istotnie herbata z dodatkiem imbiru ma zastosowanie w łagodzeniu objawów
przeziębienia i grypy, ma właściwości rozgrzewające, działa również napotnie, przeciwbakteryjnie,
przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie a także oczyszczająco.
Imbir zawiera szereg przeciwutleniaczy dzięki
czemu wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wspomagane dodatkowo obecnością gingeroli.
Dodatek imbiru do diety poprawia stosunek
cholesterolu HDL (dobrego) i LDL (złego), zmniejsza również krzepliwość krwi, a
wspomniane przeciwutleniacze działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.
Imbir
zawiera gingerol, związek o działaniu
przeciwzapalnym, który pomaga uśmierzać ból związany z reumatoidalnym
zapaleniem stawów i chorobą zwyrodnieniową stawów. Łagodzi również bóle menstruacyjne i
mięśniowe.
Zawiera składnik (ang. Zerumbone),
który wykazuje działanie łagodzące astmę.
Poprawia funkcje poznawcze, łagodzi objawy demencji, choroby Parkinsona i Alzheimera.
Łagodzi objawy trądziku, łuszczycy i egzemy
oraz łupieżu, olejek z imbiru działa pielęgnująco na włosy.
Imbir
rozgrzewa nie tylko w chłodne dni, warto dodawać go do potraw gdyż jest
afrodyzjakiem.
Nie powinien być stosowany przez osoby z refluksem, kamicą żółciową (może zwiększać produkcję
żółci). Należy również zachować ostrożność wśród cukrzyków, aby uniknąć zbyt
gwałtownego spadku cukru. Nie należy łączyć go z aspiryną i lekami
rozrzedzającymi krew, aby nie spotęgować ich działania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz