Składniki
Na 2 porcje, czas przygotowania
ok. 45 minut
·
Papryka
czerwona – 2 sztuki
·
Ryż – 2/3 szklanki (przed ugotowaniem)
·
Grzyby suszone – 50g lub świeże
·
Jajka – 2 sztuki
·
Rosół/bulion – szklanka
·
Oliwa - łyżeczka
·
Sól – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania
Grzyby
zagotować w szklance wody i pozostawić na minimum 6h, nie odlewać wody. Odciąć górną
część papryki, wydrążyć gniazda nasienne, zapiec ok. 15 minut w temp. 180°C.
Ryż podsmażyć na oliwie ok. 2 minut, dolewać stopniowo wodę z grzybów a następnie
rosół, posolić do smaku. Gotować do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. Pod koniec dodać grzyby.
Wypełnić ryżem podpieczone papryki tak, aby pozostało lekkie
wgłębienie, wbić w nie jajko i lekko posolić. Wstawić do piekarnika na ok. 30
minut do momentu aż jajka się zetną.
Jeśli
macie zamiar użyć świeżych grzybów należy je wcześniej dokładnie oczyścić,
pokroić i podsmażyć na łyżeczce masła. Do nich dodać ryż, i stopniowo podlewać
rosołem (w takiej sytuacji potrzebne będą 2 szklanki rosołu) do momentu aż ryż
będzie miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz