piątek, 19 października 2018

Papryka faszerowana grzybowym risotto

Papryka faszerowana, ryż, grzyby

Składniki

Na 2 porcje, czas przygotowania ok. 45 minut

 

·       Papryka czerwona – 2 sztuki

·       Ryż – 2/3 szklanki (przed ugotowaniem)

·       Grzyby suszone – 50g lub świeże

·       Jajka – 2 sztuki

·       Rosół/bulion – szklanka

·       Oliwa - łyżeczka

·       Sól – 1/3 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania

 

Grzyby zagotować w szklance wody i pozostawić na minimum 6h, nie odlewać wody. Odciąć górną część papryki, wydrążyć gniazda nasienne, zapiec ok. 15 minut w temp. 180°C. Ryż podsmażyć na oliwie ok. 2 minut, dolewać stopniowo wodę z grzybów a następnie rosół, posolić do smaku. Gotować do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. Pod koniec dodać grzyby.

          Wypełnić ryżem podpieczone papryki tak, aby pozostało lekkie wgłębienie, wbić w nie jajko i lekko posolić. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut do momentu aż jajka się zetną.

Jeśli macie zamiar użyć świeżych grzybów należy je wcześniej dokładnie oczyścić, pokroić i podsmażyć na łyżeczce masła. Do nich dodać ryż, i stopniowo podlewać rosołem (w takiej sytuacji potrzebne będą 2 szklanki rosołu) do momentu aż ryż będzie miękki.

 

 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz