Czarnuszka
siewna jest wykorzystywana głównie jako przyprawa, dodatek do pieczywa, mięs,
sałatek, bywa używana jako zamiennik pieprzu, ponieważ w mniejszym
stopniu podrażnia śluzówkę żołądka. Sprawdzi się również jako środek
konserwujący. Kto by przypuszczał, że jej wpływ na zdrowie ma tak szeroki
zakres.
Powinna
znaleźć się w domu alergika, wykazuje działanie przeciwalergiczne, m.in.
wspomaga leczenie alergicznego nieżytu nosa, łagodzi reakcje alergiczne u osób
z nadwrażliwością na białka jaja kurzego. Działa również przeciwastmatycznie.
Czarnuszka
wpływa korzystnie na poziom glikemii na czczo i po
posiłku, pomaga utrzymać stały poziom hemoglobiny glikowanej
- w dawce 2 g dziennie. Jej dodatek do żywności pomoże diabetykom wyregulować
cukrzycę.
Przyprawa
ta pomaga zwalczać szkodliwe bakterie, istnieją doniesienia, że radzi sobie nawet
z niektórymi bakteriami opornymi na antybiotyki. Pomoże również w walce z Helicobacter pylori, jak
wiadomo bakteria ta jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka.
Czarnuszka posiada też właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze.
Olejek
z czarnuszki znalazł zastosowanie w aromaterapii, bywa pomocny w leczeniu
przeziębienia i kaszlu.
Działa
ochronnie na wątrobę i nerki w trakcie stosowania niektórych leków, np., Paracetamolu.
Badaniu poddano wpływ czarnuszki na poziom kwasu moczowego i stan zapalny,
obydwa parametry zostały zmniejszone po stosowaniu 1 g proszku z nasion dwa
razy dziennie przez 21 dni. Takie wyniki skłaniają naukowców do szerszego
zbadania czarnuszki pod kątem zastosowania jej w leczeniu dny
moczanowej.
Ponadto
czarnuszka wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne,
przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne, żółciopędne, immunomodulujące,
przeciw osteoporozie, przeciwzakrzepowe, neuroochronne,
rozkurczowe, pobudzające laktację oraz wpływające korzystnie na regularność miesiączkowania.
Dawniej mówiono i niej, że „jest lekiem na każdą przypadłość, poza śmiercią”.
Lecznicza
dawka ziaren czarnuszki to od 2 do 5 g dwa razy dziennie, w przypadku oleju
jest to od 500 do 1000 mg dwa razy dziennie.
Literatura
Jurczak
R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w
leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń
Metabolicznych 2018, tom 9, nr 3, 95-102
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz