sobota, 19 października 2019

Bakłażan faszerowany indykiem i pieczarkami

bakłażan indyk pieczarki kasza

 

 

Składniki

Na 4 porcje

 

      Bakłażan – 2 sztuki

      Mięso z indyka – 500g

      Kasza jęczmienna – ½ szklanki

      Marchew – 3 sztuki

      Pieczarki – 250g

      Passata pomidorowa – szklanka

      Mozzarella – 100g

      Masło - łyżeczka

      Sól – łyżeczka

      Pieprz ziołowy – ¼ łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania

 

Mięso, warzywa i pieczarki umyć.

Kaszę ugotować w szklance wody, lekko posolić, mieszać w trakcie gotowania.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Bakłażany przekroić w pół, wydrążyć środki i posolić.

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki podsmażyć na maśle.

Mięso podsmażyć bez tłuszczu ok. 5 minut, dodać marchew i po kolejnych 5 minutach dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z pieczarkami i kaszą.

Wypełnić mięsem bakłażany, posypać serem, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 25 minut.

 

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz