Najpiękniejsza,
funkcjonująca nazwa tego warzywa brzmi gruszka miłosna… Czy można znaleźć
bardziej wdzięcznego kandydata do uwodzenia smakiem podczas romantycznej
kolacji? Nazwa ta oczywiście nie wzięła się z przypadku, jak się pewnie
domyślacie bakłażan jest afrodyzjakiem.
Bakłażan
zawiera antocyjany, spożywanie więcej niż 3 porcje warzyw i owoców dziennie
zawierających antocyjany znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca oraz obniża
ciśnienie krwi. Na uwagę zasługuje znaleziona w skórce bakłażana nasunina, związek o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Zapobiega ona powstawaniu wolnych rodników (powstających przy udziale żelaza
nie związanego z białkami) chroniąc szczególnie mózg i komórki nerwowe. Uwaga
osoby z niedokrwistością, nasunina chelatując nadmiar żelaza tworzy z nim kompleks i ogranicza
jego dostępność.
Nasunina
wykazuje również działanie przeciwangiogenne,
zapobiega powstawaniu nowych naczyń krwionośnych w obrębie nowotworu,
przyczyniając się w ten sposób do ograniczenia jego rozwoju. Ze względu na tą
właściwość spożycie bakłażana powinny ograniczyć kobiety w ciąży i osoby po
urazach, u których tworzenie się nowych naczyń krwionośnych jest niezbędnym
procesem w gojeniu się ran.
Spożywanie
bakłażanów wpływa korzystnie na stosunek cholesterolu LDL i HDL (HDL to ten
dobry), spowalnia proces tworzenia się blaszki miażdżycowej oraz ułatwia
przepływ krwi przez naczynia krwionośne.
Bakłażany
wpływają korzystnie na stan mineralizacji kości, zmniejszając ryzyko
wystąpienia osteoporozy.
Bakłażan
jest warzywem polecanym w diecie cukrzycowej, reguluje poziom cukru i insuliny.
Ponadto ma niski indeks glikemiczny i jest
niskokaloryczny, oczywiście jeśli nie usmażymy go na patelni pełnej tłuszczu.
Należy
do roślin z rodziny piankowych może więc powodować alergię, jest warzywem,
które nie może być jedzone na surowo i wymaga obróbki termicznej.
Podsumowując,
bakłażan dostarcza wielu składników będących antyoksydantami, które chronią
organizm przed szkodliwym, ogólnoustrojowym działaniem wolnych rodników.
Organizm z nagromadzoną pulą przeciwutleniaczy sprawniej stawia czoła chorobom
serca, nowotworom, stanom zapalnym. Obecność antyoksydantów usprawnia ponadto
pracę mózgu, dieta uwzględniająca bakłażany jest korzystna w profilaktyce m.in.
choroby Alzheimera i demencji.
Na
korzystne dla zdrowia właściwości bakłażana wpływa sposób jego przygotowania,
niskokaloryczny i lekko strawny będzie ten gotowany, najlepiej na parze.
Smażenie podnosi kaloryczność oraz sprawia że staje się on ciężkostrawny.
Mówi
się, że aby pozbyć się gorzkiego posmaku z bakłażana należy go pokroić (w taki
sposób w jaki będziemy go wykorzystywać), posolić i po 30 minutach zmyć sól i
wysuszyć. Nie praktykuję i goryczy nie wyczuwam.
Wybierając
bakłażana należy zwrócić uwagę czy jest miękki w dotyku, skórka jest błyszcząca
a szypułka nie poczerniała, najlepsze będą te mniejsze, ważące 150-200 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz