Składniki
Na naczynie 15x20 cm
Całość to ok. 1900 kcal, po
podzieleniu na 8 części porcja zawiera ok. 240 kcal
·
Suszone śliwki – 150 g
·
Daktyle – 200 g
·
Płatki owsiane błyskawiczne– 3-4 łyżki, dla
uzyskania odpowiedniej gęstości
·
Gorzka czekolada – 1 ½
Sposób przygotowania
Śliwki i daktyle namoczyć na noc (dodać do nich ok. 0,5
szklanki wody). Następnego dnia zblendować i dodać płatki owsiane (tyle, żeby uzyskać
gęstość marmolady).
Połowę
czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Naczynie wyłożyć folią aluminiową, rozprowadzić
równomiernie cienką warstwę czekolady na dnie naczynia. Wstawić do lodówki, aby
czekolada stężała.
Następnie wyłożyć masę. Pomocne tu będzie
namoczenie łyżki w oleju (dowolnym), masą nie będzie się do niej kleić.
Rozpuścić
pozostałą czekoladę, wylać na masę, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz