środa, 4 grudnia 2019

Przekąska z daktyli i śliwek


 

 

Składniki

Na naczynie 15x20 cm

Całość to ok. 1900 kcal, po podzieleniu na 8 części porcja zawiera ok. 240 kcal

 

·       Suszone śliwki – 150 g

·       Daktyle – 200 g

·       Płatki owsiane błyskawiczne– 3-4 łyżki, dla uzyskania odpowiedniej gęstości

·       Gorzka czekolada – 1 ½

 

 

Sposób przygotowania

 

          Śliwki i daktyle namoczyć na noc (dodać do nich ok. 0,5 szklanki wody). Następnego dnia zblendować i dodać płatki owsiane (tyle, żeby uzyskać gęstość marmolady).

Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Naczynie wyłożyć folią aluminiową, rozprowadzić równomiernie cienką warstwę czekolady na dnie naczynia. Wstawić do lodówki, aby czekolada stężała.

 Następnie wyłożyć masę. Pomocne tu będzie namoczenie łyżki w oleju (dowolnym), masą nie będzie się do niej kleić.

Rozpuścić pozostałą czekoladę, wylać na masę, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz