wtorek, 17 grudnia 2019

Sałatka w stylu tabuleh z granatem i kurczakiem

 

 

Składniki

Na 3 porcje

 

Kasza Kuskus – ½ szklanki

Pestki z granatu – z całego owocu

Pierś z kurczaka – sztuka

Cebula czerwona – jedna mniejsza

Pomidor – 2 sztuki

Oliwa – 6 łyżeczek

Czosnek – ząbek

Sól – ½ łyżeczki

Opcjonalnie – kolendra/ natka pietruszki/ szczypiorek/mięta

 

 

Sposób przygotowania

 

          Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i zamarynować z ¼ łyżeczki soli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami oliwy. Pozostawić najlepiej na całą noc. Na następny dzień upiec, wystudzić i pokroić w plastry.

          Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać szczyptę soli i dodać 2 łyżeczki oliwy, pozostawić na pół godziny.

          Kaszę wymieszać z 2 szczyptami soli, zalać gorącą wodą, centymetr ponad powierzchnię kaszy. Kiedy kuskus wciągnie całą wodę dodać pozostałą oliwę. Wymieszać z cebulą, pestkami granatu i pokrojonym w kostkę pomidorem, na wierzch ułożyć plastry kurczaka, posypać posiekaną zieleniną.

         

 

 


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz