Składniki
Na 3 porcje
Kasza Kuskus – ½ szklanki
Pestki z granatu – z całego
owocu
Pierś z kurczaka – sztuka
Cebula czerwona – jedna
mniejsza
Pomidor – 2 sztuki
Oliwa – 6 łyżeczek
Czosnek – ząbek
Sól – ½ łyżeczki
Opcjonalnie – kolendra/ natka
pietruszki/ szczypiorek/mięta
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i zamarynować z ¼ łyżeczki
soli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami oliwy. Pozostawić
najlepiej na całą noc. Na następny dzień upiec, wystudzić i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać szczyptę soli i dodać
2 łyżeczki oliwy, pozostawić na pół godziny.
Kaszę wymieszać z 2 szczyptami soli, zalać gorącą wodą,
centymetr ponad powierzchnię kaszy. Kiedy kuskus wciągnie całą wodę dodać
pozostałą oliwę. Wymieszać z cebulą, pestkami granatu i pokrojonym w kostkę
pomidorem, na wierzch ułożyć plastry kurczaka, posypać posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz