czwartek, 26 grudnia 2019

Szarlotka na spodzie z daktyli

szarlotka, bez pieczenia, bez jajek

 

Składniki

 

      Jabłka – 1,5 kg

      Daktyle – 300 g

      Płatki owsiane – 1,5 szklanki

      Sok jabłkowy – 0,5 szklanki

      Orzechy włoskie – 3 garści

      Orzechy nerkowca – 3 garści

      Cynamon – łyżeczka lub więcej

      Żelatyna – łyżka

      Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania

 

          Daktyle namoczyć na kilka godzin w 1/3 szklanki wody, a szklankę płatków owsianych w soku jabłkowym. Następnie rozdrobnić w malakserze (dokładnie sprawdzić czy w daktylach nie zostały pestki).

          Orzechy włoskie zmielić, a nerkowca posiekać.

          Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę o różnej wielkości i usmażyć. Pod koniec dodać cynamon. Kiedy część jabłek się rozpuści, dolać ½ szklanki wody. Zdjąć z ognia.

          Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki letniej wody, a żelatynę z 3-4 łyżkami wody. Do mąki dodać 2 łyżki usmażonych ciepłych jabłek, dokładnie wymieszać, wlać do pozostałych jabłek i… wymieszać. Dodać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia.

          Rozdrobnione daktyle wymieszać z pozostałymi płatkami owsianymi i orzechami włoskimi, rozprowadzić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na brzegach zostawiając grubszą warstwę, jak do tarty.

          Na tak przygotowany spód wylać jabłka i posypać orzechami nerkowca. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

              








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz