poniedziałek, 10 lutego 2020

Pieczony filet - domowa wędlina

 

To idealne uzupełnienie białka w niemal każdym posiłku, może być dodatkiem do kanapek, sałatek, zup kremów, obiadu itp. A jego przygotowanie nie jest praco- i czasochłonne.

 

          Składniki

 

<![if !supportLists]>·       <![endif]>Filet z kurczaka – 4 sztuki

<![if !supportLists]>·       <![endif]>Sól – 2 łyżeczki

<![if !supportLists]>·       <![endif]>Cukier – łyżeczka

<![if !supportLists]>·       <![endif]>Słodka papryka – przyprawa w proszku – łyżeczka

<![if !supportLists]>·       <![endif]>Olej – 2 łyżki

<![if !supportLists]>·       <![endif]>To podstawowa wersja, dodać można swoje ulubione przyprawy.

 

          Sposób przygotowania

 

Sól i cukier rozpuścić w 2 szklankach gorącej, przegotowanej wody. Wystudzić.

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Zalać wodą z solą i pozostawić w lodówce na 24h.

Wyjąć z wody i osuszyć. Ułożyć w naczyniu używanym do zapiekania. Paprykę wymieszać z olejem i natrzeć filety.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

 

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz