sobota, 29 lutego 2020

Kasza jaglana ze śliwkami

 

 

Z całego, dość skromnego, zestawu najbardziej smakują mi śliwki, o dziwo dzieciom również. Danie można wykorzystać jako śniadanie lub deser, może ono być całkowicie fit i bez cukru lub dostarczyć odrobiny słodyczy, nadal w zdrowym wydaniu.

 

Składniki

Na 4 porcje

 

·       Kasza jaglana – szklanka

·       Mleko – 3-4 szklanki

·       Laska wanilii

·       Śliwki suszone – 400g

·       Opcjonalnie miód, cukier lub inne słodzidło

 

Sposób przygotowania

 

Śliwki namoczyć na noc w szklance wody.

Mleko zagotować z laską wanilii, można dodać odrobinę cukru lub słodzidła. Po ugotowaniu można również dodać miód.  Mleko można zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym itp.

Wyjąć wanilię i w mleku ugotować kaszę, na wolnym ogniu i oczywiście od czasu do czasu mieszając. Kasza powinna wchłonąć całe mleko.

Śliwki zblendować na gładką masę, w razie potrzeby dodać wodę. Śliwki można zastąpić gotowym deserkiem dla niemowląt - suszona śliwka

 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz