sobota, 15 czerwca 2019

Płatki owsiane

        Produkty owsiane należą do żywności funkcjonalnej, czyli zwyczajowej żywności pochodzenia naturalnego, która wykazuje potwierdzone działanie prozdrowotne i wspomaga działanie organizmu, zarówno pod względem fizycznym jak i psychicznym.

 

Czy płatki owsiane są produktem bezglutenowym?

Teoretycznie tak, praktycznie podczas uprawy/produkcji często owies zostaje „zanieczyszczony” glutenem pochodzącym z innych zbóż, dlatego sięgając po płatki owsiane należy zwrócić uwagę czy produkt opatrzony jest informacją „produkt bezglutenowy”.

 

Ze względu na stopień rozdrobnienia wyróżnia się płatki:

- błyskawiczne (nie wymagają gotowania, najbardziej rozdrobnione)

- górskie

- zwykłe (najbardziej wartościowe, wymagają gotowania)

 

Stanowią one doskonałe źródło błonnika, zarówno nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego. Zawierają najwięcej ze wszystkich zbóż białka i aminokwasów egzogennych: lizyny, treoniny, metioniny, fenyloalaniny, tyrozyny, natomiast najmniej węglowodanów. Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych – 100g płatków to ok. 30% dziennego zapotrzebowania na kwas linolowy. Są źródłem witaminy B1, B5, E oraz cynku, magnezu,manganu, selenu, wapnia, fosforu, żelaza i krzemu a dostarczają małe ilości sodu.

 

Głównym składnikiem frakcji rozpuszczalnej błonnika są w owsie β-glukany. Mają one zdolność wiązania w jelicie cholesterolu i soli żółciowych, tworzą żele wchłaniające glukozę, utrudniają trawienie węglowodanów. Chronią jelita przed działaniem substancji toksycznych, co ma znaczenie w profilaktyce nowotworów.

Frakcja nierozpuszczalna, pobudzając wydzielanie śliny, działa ochronnie na zęby. Wpływa na utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku i wiąże nadmiar kwasu solnego.

 

Płatki owsiane dają poczucie sytości na długi czas przez co ograniczają nadmierny apetyt. Oczywiście najkorzystniej działają płatki najmniej przetworzone (najgrubsze).  Są produktem o niskim indeksie glikemicznym, ich obecność w diecie redukcyjnej (odchudzającej) jest więc pożądana.

 

Zaliczane są do prebiotyków, ich spożywanie wpływa na korzystny skład mikroflory jelit, tzn. że spożywanie produktów z owsa sprzyja zasiedlaniu w jelitach tych dobrych bakterii. (Coś o składzie mikroflory jelit tutaj).

 

Spożycie owsa wiąże się z powstawaniem w jelitach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (masłowego, propionowego, octowego). Kwas propionowy wpływa na obniżenie produkcji cholesterolu, kwas masłowy łagodzi owrzodzenia i zapobiega ich powstawaniu w nieswoistych zapaleniach jelit. Owies łagodzi również objawy zespoły jelita drażliwego.

 

W owsie znajdziemy także substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym, co może mieć wpływ na działanie przeciwnowotworowe tego zboża.

 

Badania przeprowadzone na 22 823 osobach wykazały, że spożywanie produktów owsianych przekłada się na zmniejszenie wagi, wskaźnika BMI, obwodu talii, niższe stężenie insuliny i niższy wskaźnik insulino oporności. Owies wpływa również na obniżenie glikemii poposiłkowej, cholesterolu LDL, trój glicerydów oraz zwiększenie poziomu cholesterolu HDL i wydzielania kwasów żółciowych.

 

Płatki owsiane to znakomita taktyka w profilaktyce zespołu metabolicznego, ich spożywanie może poprawić również komfort życia osób z cukrzycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Sprawdzą się również jako peeling i maseczka. Wykazują działanie nawilżające, ściągające, oczyszczające oraz pobudzają produkcję kolagenu.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz