Składniki
ü Rosół/Bulion
– 500ml
ü Żelatyna
– ok. 3 łyżeczek
ü Twaróg –
kostka 200g
ü Jogurt
naturalny - 3 łyżki
ü Szynka
konserwowa – 12 plastrów
ü Sól –
1/3 łyżeczki
I
wersja
ü Ogórek –
1/3 sztuki
ü Rzodkiewka
– 5 sztuk
ü Szczypiorek
– ½ pęczka
II
wersja
ü Kukurydza
konserwowa – 3 łyżki
ü Papryka
czerwona – 1/3 sztuki
ü Ogórek
konserwowy - 2 sztuki
To czym wypełnicie roladki jest
absolutnie kwestią upodobania
Sposób przygotowania
Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami
zimnej wody, powstałego „gluta” rozpuścić w ciepłym rosole. Zostawić do
wystygnięcia. Ser wymieszać z jogurtem, solą i warzywami (oczywiście wcześniej
pokroić w drobną kostkę np. paprykę, ogórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- rzodkiewka). Nakładać ser wzdłuż jednego z boków szynki, zawinąć rulon (roladkę).
Ułożyć w naczyniu na tyle wysokim, aby roladki można było zalać bulionem.
Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz