wtorek, 18 czerwca 2019

Roladki z szynki i twarogu

Składniki

 

ü Rosół/Bulion – 500ml

ü Żelatyna – ok. 3 łyżeczek

ü Twaróg – kostka 200g

ü Jogurt naturalny  - 3 łyżki

ü Szynka konserwowa – 12 plastrów

ü Sól – 1/3 łyżeczki

I wersja

ü Ogórek – 1/3 sztuki

ü Rzodkiewka – 5 sztuk

ü Szczypiorek – ½ pęczka

II wersja

ü Kukurydza konserwowa – 3 łyżki

ü Papryka czerwona – 1/3 sztuki

ü Ogórek konserwowy -  2 sztuki

 

To czym wypełnicie roladki jest absolutnie kwestią upodobania

 

Sposób przygotowania

 

Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, powstałego „gluta” rozpuścić w ciepłym rosole. Zostawić do wystygnięcia. Ser wymieszać z jogurtem, solą i warzywami (oczywiście wcześniej pokroić w drobną kostkę np. paprykę, ogórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach - rzodkiewka). Nakładać ser wzdłuż jednego z boków szynki, zawinąć rulon (roladkę). Ułożyć w naczyniu na tyle wysokim, aby roladki można było zalać bulionem. Wstawić do lodówki. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz