Dostarczenie
jednej z pięciu porcji warzyw w ciągu dnia wcale nie musi być wyzwaniem. Nie
jestem przeciwnikiem małych grzeszków żywieniowych, ale warzywa w codziennym
jadłospisie powinny być normą, od której nie robi się odstępstw.
Składniki
Na 4 porcje
·
Brokuł – sztuka
·
Papryka
– szuka
·
Kukurydza – ½ puszki
·
Jabłko – ½ sztuki
·
Słonecznik łuskany – 3 łyżki
·
Jogurt naturalny – 2 łyżki
·
Sól
·
Pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Kukurydzę odsączyć, słonecznik
podprażyć na patelni.
Brokuł, paprykę i jabłko umyć,
osuszyć. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować
(gotować przez minutę w posolonej wodzie), paprykę i obrane ze skórki jabłko
pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać i
doprawić. Ja dodaję większą ilość soli do gotującego się brokułu, samej sałatki
już solą nie doprawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz