wtorek, 17 marca 2020

Ciastka ananasowo-kokosowe





Pomysł na deser bezmleczny i „bez jaj”, do wykonania na szybko, z tego co pod ręką. Ananasy mogą być oczywiście zastąpione innymi owocami.

 

Składniki

Na 10 ciastek

 

·       Ananas – 3 plastry

·       Sok ananasowy – 1/3 szklanki

·       Płatki owsiane błyskawiczne – ½ szklanki

·       Mąka pszenna – ½ szklanki

·       Olej – ¼ szklanki

·       Cukier – 2 łyżki

·       Wiórki kokosowe – 4 łyżki

 

Sposób przygotowania

 

Płatki owsiane zalać sokiem ananasowym, wcześniej można całość płatków lub ich część rozdrobnić w malakserze. Pozostawić na 15 minut.

Ananasa pokroić w drobną kostkę.

Cukier może oczywiście zostać pominięty, sok ananasowy można rozcieńczyć wodą i zwiększyć ilość samego ananasa.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, uformować ciasteczka i piec ok.15-20 minut w temperaturze 180°C.

 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz