To
zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek, zwykle na moim talerzu nie jest
dodatkiem czy uzupełnieniem dania, lecz gra pierwsze skrzypce.
Składniki
Na 2 duże porcje
·
Kapusta czerwona – 2 szklanki
·
Cebula czerwona - sztuka
·
Ocet – 2 łyżki
·
Cukier – łyżka, kopiata ;)
·
Olej – łyżka
·
Sól – 1/3 łyżeczki
·
Liść laurowy
·
Ziele angielskie – 4-5 sztuk
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkować i posypać
solą.
Ocet i cukier zagotować z
połową szklanki wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę obrać i pokroić w drobną
kostkę
Kapustę odcisnąć z soku (i
nadmiaru soli), dodać zagotowany z cukrem ocet, cebulę i olej. Dokładnie
wymieszać.
Pozostawić na co najmniej kilkanaście
minut.
Najlepiej smakuje następnego
dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz