piątek, 6 marca 2020

Surówka z czerwonej kapusty

 

To zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek, zwykle na moim talerzu nie jest dodatkiem czy uzupełnieniem dania, lecz gra pierwsze skrzypce.

 

Składniki

Na 2 duże porcje

 

·       Kapusta czerwona – 2 szklanki

·       Cebula czerwona - sztuka

·       Ocet – 2 łyżki

·       Cukier – łyżka, kopiata ;)

·       Olej – łyżka

·       Sól – 1/3 łyżeczki

·       Liść laurowy

·       Ziele angielskie – 4-5 sztuk

 

Sposób przygotowania

 

Kapustę poszatkować i posypać solą.

Ocet i cukier zagotować z połową szklanki wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę

Kapustę odcisnąć z soku (i nadmiaru soli), dodać zagotowany z cukrem ocet, cebulę i olej. Dokładnie wymieszać.

Pozostawić na co najmniej kilkanaście minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz