piątek, 26 czerwca 2020

Pieróg drożdżowy z warzywami

Znacie z pewnością przepis na bigos „na winie”, co się nawinie to do gara. Ma on jednak spore ograniczenia produktowe. Taki drożdżowy pieróg jest znakomitym rozwiązaniem na sprzątanie lodówki.  A szacunek do produktu w świecie, w którym głód zabija tak wielu, powinien stać ponad byciem fit.

 

Składniki

Na 8 sztuk

 

Na ciasto

·       Mąka typ 450 – 3 szklanki

·       Drożdże – 7g instant lun 15g świeżych

·       Woda – szklanka

·       Mleko – ½ szklanki

·       Jajko

·       Sól – łyżeczka

·       Cukier – 1 ½ łyżeczki

dodatkowo

·       Ser żółty

·       Passata pomidorowa – ¼ szklanki

·       Warzywa – np. papryka, pomidor, cebula, groszek cukrowy, kukurydza, brokuł, pomidor

·       Opcjonalnie dodatek mięsny

 

 

Sposób przygotowania

 

          Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jeśli używamy drożdży świeżych należy rozpuścić je w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść, w razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając letniej wody. Ciasto powinno być miękkie i puszyste, ale nie kleić się do rąk. Drożdże instant mieszamy z mąką, nie wymagają zrobienia zaczynu. Naturalnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja przygotowuję ciasto w maszynie do pieczenia chleba z funkcją zagniatania ciasta.

          Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy składniki, które będą naszym farszem.

          Ciasto, które podwoiło swoją objętość dzielimy na 8 części, formujemy kulki i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm. Na połowie okręgu układamy składniki, zostawiając cm brzegu ciasta, który będzie służył nam do zlepienia pieroga. Przed wyłożeniem składników, ciasto możemy posmarować passatą, przecierem pomidorowym rozcieńczonym wodą, lub innym sosem. Przykrywamy wolną częścią ciasta i zlepiamy pieróg. Brzegi przed zlepianiem można zwilżyć wodą, będą się lepiej kleić.

          Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy do zarumienienia w dolnej części piekarnika w temperaturze 200°C.  

 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz