Znacie
z pewnością przepis na bigos „na winie”, co się nawinie to do gara. Ma on
jednak spore ograniczenia produktowe. Taki drożdżowy pieróg jest znakomitym
rozwiązaniem na sprzątanie lodówki. A
szacunek do produktu w świecie, w którym głód zabija tak wielu, powinien stać
ponad byciem fit.
Składniki
Na 8 sztuk
Na ciasto
·
Mąka typ 450 – 3 szklanki
·
Drożdże – 7g instant lun 15g świeżych
·
Woda – szklanka
·
Mleko – ½ szklanki
·
Jajko
·
Sól – łyżeczka
·
Cukier – 1 ½ łyżeczki
dodatkowo
·
Ser żółty
·
Passata pomidorowa – ¼ szklanki
·
Warzywa – np. papryka, pomidor, cebula, groszek
cukrowy, kukurydza, brokuł, pomidor
·
Opcjonalnie dodatek mięsny
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jeśli używamy drożdży
świeżych należy rozpuścić je w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki, pozostawić
do wyrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść, w
razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając letniej wody. Ciasto powinno być
miękkie i puszyste, ale nie kleić się do rąk. Drożdże instant mieszamy z mąką,
nie wymagają zrobienia zaczynu. Naturalnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja
przygotowuję ciasto w maszynie do pieczenia chleba z funkcją zagniatania
ciasta.
Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy składniki,
które będą naszym farszem.
Ciasto, które podwoiło swoją objętość dzielimy na 8 części,
formujemy kulki i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm.
Na połowie okręgu układamy składniki, zostawiając cm brzegu ciasta, który będzie
służył nam do zlepienia pieroga. Przed wyłożeniem składników, ciasto możemy
posmarować passatą, przecierem pomidorowym
rozcieńczonym wodą, lub innym sosem. Przykrywamy wolną częścią ciasta i
zlepiamy pieróg. Brzegi przed zlepianiem można zwilżyć wodą, będą się lepiej
kleić.
Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, pieczemy do zarumienienia w dolnej części piekarnika w temperaturze
200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz