Wolne
rodniki to takie jakby produkty uboczne procesów zachodzących w organizmie. To
struktury, które posiadają wolny, niesparowany elektron. I jak to w przyrodzie
bywa struktura ta „niesparowana” być nie chce, w związku z czym poszukuje
elektronu do pary. Pobiera go od innych cząsteczek, a w reakcji takiej powstają
kolejne wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu. Jest to tak zwana
reakcja kaskadowa, krótko mówiąc ciąg zdarzeń, w których na każdym etapie
powstaje wolny rodnik.
Jakie znaczenie dla zdrowia mają wole rodniki?
Najprościej
rzecz ujmując ich nadmiar wpływa negatywnie na cały organizm przyczyniając się do
powstawania wielu chorób m.in. nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy,
chorób skóry, układu pokarmowego, nerek, choroby Parkinsona i Alzheimera.
Do
powstawania wolnych rodników przyczynia się również:
ü stres
ü palenie
papierosów
ü alkohol
ü niektóre
leki
ü infekcje
ü zanieczyszczenia
chemiczne w diecie
ü promieniowanie
UV
ü duża
aktywność fizyczna
ü zanieczyszczenie
środowiska
ü smażenie,
grillowanie
Szczęśliwie
natura nie jest w tej kwestii bezbronna. Antyoksydanty dość powszechnie
występujące w przyrodzie, głównie w
warzywach i owocach mają zdolność neutralizowania wolnych rodników
oddając im elektron „do pary”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz