poniedziałek, 9 września 2019

Wolne rodniki

 

 

Wolne rodniki to takie jakby produkty uboczne procesów zachodzących w organizmie. To struktury, które posiadają wolny, niesparowany elektron. I jak to w przyrodzie bywa struktura ta „niesparowana” być nie chce, w związku z czym poszukuje elektronu do pary. Pobiera go od innych cząsteczek, a w reakcji takiej powstają kolejne wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu. Jest to tak zwana reakcja kaskadowa, krótko mówiąc ciąg zdarzeń, w których na każdym etapie powstaje wolny rodnik.

 

Jakie znaczenie dla zdrowia mają wole rodniki?

Najprościej rzecz ujmując ich nadmiar wpływa negatywnie na cały organizm przyczyniając się do powstawania wielu chorób m.in. nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób skóry, układu pokarmowego, nerek, choroby Parkinsona i Alzheimera.

 

Do powstawania wolnych rodników przyczynia się również:

ü stres

ü palenie papierosów

ü alkohol

ü niektóre leki

ü infekcje

ü zanieczyszczenia chemiczne w diecie

ü promieniowanie UV

ü duża aktywność fizyczna

ü zanieczyszczenie środowiska

ü smażenie, grillowanie

 

Szczęśliwie natura nie jest w tej kwestii bezbronna. Antyoksydanty dość powszechnie występujące w przyrodzie, głównie w  warzywach i owocach mają zdolność neutralizowania wolnych rodników oddając im elektron „do pary”.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz