Czasem
zdarza się, że ugotowana kukurydza, na którą tak bardzo mieliśmy ochotę zamiast
być soczysta i słodka jest sucha i twarda. Nie wszystko jednak stracone,
ugotowaną już kukurydzę wykorzystać można do zrobienia zupy krem.
Składniki
Kukurydza – 4-5 dużych kolb
Mleko kokosowe – puszka
Bulion, rosół - szklanka
Tymianek – świeży garść lub
suszony łyżeczka
Liście limonki
– łyżeczka (można zastąpić skórką z limonki)
Sól
Sposób przygotowania
Ugotowaną kukurydzę odkroić od
kolb (łatwiej będzie nam to zrobić, jeśli kukurydzę studzić będziemy w wodzie). Zalać mlekiem
kokosowym, dodać tymianek, liście limonki i gotować
na wolnym ogniu około 20 minut. Zblendować i
przetrzeć przez sito. Dodać rosół i doprawić solą. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta
można dodać trochę wody. W przypadku braku rosołu krem można rozrzedzić samą
wodą a przed podaniem dodać łyżkę masła (płaską łyżkę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz