sobota, 14 września 2019

Krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy, mleka kokosowego

 

 

Czasem zdarza się, że ugotowana kukurydza, na którą tak bardzo mieliśmy ochotę zamiast być soczysta i słodka jest sucha i twarda. Nie wszystko jednak stracone, ugotowaną już kukurydzę wykorzystać można do zrobienia zupy krem.

 

Składniki

 

Kukurydza – 4-5 dużych kolb

Mleko kokosowe – puszka

Bulion, rosół - szklanka

Tymianek – świeży garść lub suszony łyżeczka

Liście limonki – łyżeczka (można zastąpić skórką z limonki)

Sól

 

 

Sposób przygotowania

 

Ugotowaną kukurydzę odkroić od kolb (łatwiej będzie nam to zrobić, jeśli kukurydzę studzić będziemy w wodzie). Zalać mlekiem kokosowym, dodać tymianek, liście limonki i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać rosół i doprawić solą. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody. W przypadku braku rosołu krem można rozrzedzić samą wodą a przed podaniem dodać łyżkę masła (płaską łyżkę).

 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz