Karotenoidy
to związki, nadające barwę od żółtej aż po czerwoną a nawet fioletową roślinom
i zwierzętom. Zwierzęta, w tym człowiek, w przeciwieństwie do roślin nie są w
stanie same syntetyzować tych związków, dlatego konieczne jest ich dostarczanie
z pożywieniem. Są one rozpuszczalne w tłuszczach, zatem dodatek do warzyw np. oliwy
czy masła (oczywiście jeśli nie musimy z niego zrezygnować) ułatwi ich
wchłanianie.
Ochronny
wpływ karotenoidów na organizm zawdzięczamy ich silnym właściwościom antyoksydacyjnym.
Antyoksydanty to związki, które potrafią hamować powstawanie wolnych
rodników lub przekształcać je w nieaktywne formy.
Najsłynniejszy
z karotenoidów, β-karoten, kojarzy nam się przede wszystkim ze zdrową skórą. I
słusznie, jest on dodatkiem do kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV
lub poprawiających koloryt skóry. Ponadto karotenoidy zapobiegają złuszczaniu
się naskórka i wspomagają gojenie wszelkich uszkodzeń w obrębie skóry,
opóźniają również proces starzenia się. β-karoten wspomaga pracę układu
odpornościowego, zapobiega przenikaniu infekcji przez drogi oddechowe i przewód
pokarmowy. Dostarczany jest głównie przez morele, dynie, czerwoną paprykę,
arbuza, bataty, papaję, szpinak i oczywiście marchew. Suplementując β-karoten
warto zwrócić uwagę na fakt, że jego nadmiar działa sprzyja procesom
oksydacyjnym a u palaczy zwiększa ryzyko raka płuc.
Karotenoidy
w diecie to znakomity sposób na uniknięcie chorób układu krążenia. Zapobiegają
one utlenianiu się cholesterolu LDL, co ma ogromne znaczenie w ograniczeniu
rozwoju miażdżycy. β-karoten stosowany łącznie z witaminą C i E ma zdolność
cofania zmian miażdżycowych. Badania epidemiologiczne wykazały związek między
spożyciem surowych warzyw i owoców a zmniejszeniem ryzyka choroby wieńcowej.
Antyoksydanty, które szczególnie wpływają na zdrowie układu
sercowo-naczyniowego to likopen, luteina, β-karoten, zeaksantyna.
Barwniki
te zapobiegają również rozwojowi nowotworów. Potwierdzono, że likopen (obecny w
warzywach o czerwonej barwie) zapobiega rozwojowi raka przełyku, żołądka,
okrężnicy i odbytnicy, a także prostaty i szyjki macicy. Luteina (obecna w
żółtych i pomarańczowych warzywach) zmniejsza zachorowalność na raka piersi. Proliferacji
(namnażaniu, rozrastaniu się komórek) najsilniej przeciwdziała α-karoten (znaleźć można go tam gdzie β-karoten).
Luteina
oraz zeaksantyna, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, zapobiegają
zwyrodnieniu plamki żółtej oraz katarakcie.
Najsilniejsze
działanie przeciwutleniające wykazuje niedawno
odkryty karotenoid – astaksantyna obecna m.in. w
łososiach, pstrągach, krewetkach i rakach. Jej działanie opiera się na
łagodzeniu stanu zapalnego, ograniczeniu uszkodzeń DNA, ochronie przed
nowotworami i promieniami UV, a także obniża poziom trójglicerydów i podnosi
poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Astaksantyna
ma wpływa na poprawę siły mięśni a także wspomaga ich regenerację po wysiłku.
Stanowi też barierę ochronną przed Helicobacter pylori, bakterią która przyczynia się do powstawania
wrzodów żołądka. Przeciwdziała zmianom skóry spowodowanym starzeniem się, takim
jak zmarszczki, plamy starcze, utrata jędrności i elastyczności.
Warto
jeszcze dodać, że „rozmieszczenie” karotenoidów w warzywach nie jest
równomierne, np. jeśli chodzi o białą
kapustę to znacznie więcej jest ich w zewnętrznych liściach niż w
wewnętrznych. Likopen umiejscawia się chętniej w skórce pomidora niż w miąższu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz