Znakomicie
nadaje się do mięs, na kanapki, do sałatek, zup. Z pewnością podkreśli smak
wielu dań aromatem pieczonej papryki i czosnku.
Składniki
·
Papryka
czerwona – 2 sztuki
·
Czosnek – połowa główki
·
Sól
·
Oliwa – 2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Paprykę
i czosnek (w łupinach) upiec w 160°C przez 20 minut. Można to
zrobić np. w trakcie pieczenia mięsa lub upiec większą ilość. Papryki wrzucić do
foliowego woreczka (do przechowywania żywności lub do mrożenia), będzie wtedy łatwiej
zdjąć skórkę. Ewentualnie zostawić w piekarniku do wystudzenia, skórka również
powinna odejść wtedy bez problemu. Czosnek również obrać. Wszystkie składniki dokładnie
zmiksować i przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce do kilku dni, najlepiej
jeśli powierzchnię zalejemy odrobiną oliwy. Jeśli chcecie przechowywać pastę
dłużej to dobrze jest poddać ją pasteryzacji. Amatorzy ostrego smaku mogą dodać oczywiście mniej lub więcej ostrej papryki ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz