piątek, 27 września 2019

Pasta z pieczonej papryki

Papryka, czosnek

 

Znakomicie nadaje się do mięs, na kanapki, do sałatek, zup. Z pewnością podkreśli smak wielu dań aromatem pieczonej papryki i czosnku.

 

 

Składniki

 

·       Papryka czerwona – 2 sztuki

·       Czosnek – połowa główki

·       Sól

·       Oliwa – 2-3 łyżki

 

 

Sposób przygotowania

 

Paprykę i czosnek (w łupinach) upiec w 160°C przez 20 minut. Można to zrobić np. w trakcie pieczenia mięsa lub upiec większą ilość. Papryki wrzucić do foliowego woreczka (do przechowywania żywności lub do mrożenia), będzie wtedy łatwiej zdjąć skórkę. Ewentualnie zostawić w piekarniku do wystudzenia, skórka również powinna odejść wtedy bez problemu. Czosnek również obrać. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce do kilku dni, najlepiej jeśli powierzchnię zalejemy odrobiną oliwy. Jeśli chcecie przechowywać pastę dłużej to dobrze jest poddać ją pasteryzacji. Amatorzy ostrego smaku mogą dodać oczywiście mniej lub więcej ostrej papryki ;).

 

 

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz