sobota, 5 października 2019

Ryż na mleku z gruszkami

Ryż, mleko, cynamon, gruszki

 

 

Składniki

Na 4 porcje

 

·       Ryż – 2 szklanki

·       Mleko – litr plus opcjonalnie pół szklanki jeśli ryż będzie twardy a wpije całe mleko, ewentualnie można zastosować słodką śmietankę*, konsystencja ryżu jest wtedy bardziej kremowa

·       Gruszki – 3-4 sztuki

·       Cynamon – łyżeczka

·       Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki

·       Cukier trzcinowy – łyżeczka

 

*Śmietanka kremówka – 1/3 szklanki

 

 

Sposób przygotowania

 

Gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier i smażyć od czasu do czasu mieszając.

Kiedy będą już miękkie odłożyć połowę gruszek, do pozostałych w garnku dolać szklankę wody, dodać cynamon i zagotować. Następnie zblendować na gładką masę.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z ¼ szklanki wody i wlać do gorącej masy gruszkowej. Dokładnie wymieszać i dodać gruszki pokrojone w kostkę. Odstawić do wystygnięcia.

Znawcy odradzają blendowanie ciepłych potraw ze względu na ryzyko stępienia ostrzy. Ja podejmuję czasem ryzyko i nie zauważyłam pogorszenia w pracy sprzętu.

Mleko zagotować, dodać ryż, gotować na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki. Jeśli wpije całe mleko, a ziarenka nadal będą twarde należy dolewać stopniowo mleko do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu.

 

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz