Składniki
Na 4 porcje
·
Ryż – 2 szklanki
·
Mleko – litr plus opcjonalnie pół szklanki jeśli
ryż będzie twardy a wpije całe mleko, ewentualnie można zastosować słodką
śmietankę*, konsystencja ryżu jest wtedy bardziej kremowa
·
Gruszki – 3-4 sztuki
·
Cynamon
– łyżeczka
·
Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
·
Cukier trzcinowy – łyżeczka
*Śmietanka kremówka – 1/3
szklanki
Sposób przygotowania
Gruszki
umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier i smażyć od czasu do czasu
mieszając.
Kiedy
będą już miękkie odłożyć połowę gruszek, do pozostałych w garnku dolać szklankę
wody, dodać cynamon i zagotować. Następnie zblendować na gładką masę.
Mąkę
ziemniaczaną rozmieszać z ¼ szklanki wody i wlać do gorącej masy gruszkowej.
Dokładnie wymieszać i dodać gruszki pokrojone w kostkę. Odstawić do
wystygnięcia.
Znawcy
odradzają blendowanie ciepłych potraw ze względu na ryzyko stępienia ostrzy. Ja
podejmuję czasem ryzyko i nie zauważyłam pogorszenia w pracy sprzętu.
Mleko
zagotować, dodać ryż, gotować na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki.
Jeśli wpije całe mleko, a ziarenka nadal będą twarde należy dolewać stopniowo
mleko do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz