Jedno z
najpopularniejszych warzyw na naszych stołach, jemy je na surowo, dodajemy do
sałatek, gulaszu, leczo, faszerujemy, marynujemy, grillujemy… Preferujemy ze
względu na różne kolory, kształty czy stopień ostrości. A jakie właściwości
zdrowotne ma papryka?
Charakterystyczną
dla papryki substancją o właściwościach prozdrowotnych jest kapsaicyna.
Tutaj zła informacja dla osób, które nie lubią bądź nie mogą spożywać ostrych
przypraw, związku tego w papryce tym więcej im jest ona ostrzejsza w smaku. Kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach i w alkoholu,
nie jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego jeśli ktoś uraczy Was ognistą potrawą
z dodatkiem którejś z papryk a Wy żar w przełyku chcecie znieść z honorem
poproście a lampkę wina lub szklankę mleka.
Kapsaicyna
znalazła zastosowanie w leczeniu bólu mięśniowo-szkieletowego i
neurologicznego, jest składnikiem maści stosowanych m.in. w neuropatii
cukrzycowej, reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz chorobie zwyrodnieniowej
stawów.
Wykazuje
również działanie przeciwnowotworowe, ma zdolność niszczenia komórek rakowych,
nie niszcząc przy tym zdrowych komórek.
Wykorzystywana
jest również w leczeniu pęcherza nadreaktywnego, jest
to częstomocz i nietrzymanie moczu spowodowane parciem. Kapsaicyna
wpływa na zmniejszenie częstości oddawania moczu.
Substancja
ta jest również skuteczna w łagodzeniu nudności i wymiotów.
Kapsaicyna nie
jest wskazana w takich schorzeniach jak wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zaburzenia
krzepnięcia krwi a także u dzieci, kobiet w ciąży, a także u osób zażywających
środki przeczyszczające i kwas acetylosalicylowy.
W
papryce znajdziemy karotenoidy i flawonoidy, różne z zależności od koloru
warzywa. Przypuszcza się, że flawonoidy zawarte w papryce rozszerzają naczynia
krwionośne, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi, zmniejszając częstość akcji
serca i poprawiając ukrwienie i dotlenienie wszystkich tkanek.
Badaniami
objęto wpływ papryki na hipoglikemię, część z nich wykazała, że papryka
pobudzała wydzielanie insuliny i obniżała poziom glukozy. Warto dodać, że
najlepsze efekty dawała zielona papryka.
Za smak
warzywa oprócz kapsaicyny i olejków eterycznych
odpowiadają cukry – fruktoza, sacharoza i glukoza. Ich poziom wzrasta wraz ze
stopniem dojrzałości oraz wraz z ostrością.
Papryka
bez skórki będzie lepiej tolerowana przez nasze jelita, jeśli mamy z tym
problem. Aby z łatwością pozbyć się skórki należy włożyć paprykę na kilka minut
do piekarnika nagrzanego na 180°C, a następnie szczelnie zamknąć w woreczku
foliowym, grubszym śniadaniowym lub do mrożenia. Skórka powinna wtedy sama
odejść, a przynajmniej łatwo będzie ją zdjąć.
Kolor ma znaczenia
Kierując
się wartościami odżywczymi przy wyborze koloru papryki warto wiedzieć, że
czerwona dostarczy nam najwięcej β-karotenu
(prowitaminy A), który zadba o naszą skórę i oczy, barwnik ten jest
przeciwutleniaczem, wspomoże więc walkę z wolnymi rodnikami. Papryka zielona to
najlepsze z pośród papryk źródło kwasu foliowego, przyszłe mamy powinny więc
sięgać po ten kolor. Natomiast żółta to najwyższa dawka witaminy
C, warto wspomnieć, że ogólnie papryka jest bardzo dobrym źródłem tej
witaminy. Dostarczy nam również luteiny i zeaksantyny, kojarzonych głównie z
dobrym widzeniem.
Na
koniec dodam jeszcze, że podczas miłego sam na sam z drugą połówką warto
chrupać paprykę, podnosi ona poziom libido, zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.
Ponadto uważa się, że ma zdolność łagodzenia bólu głowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz