piątek, 16 sierpnia 2019

Kasza gryczana z indykiem i warzywami

Kasza gryczana z indykiem, papryką, kalarepą




 

 

 

Składniki

Na 3 porcje

 

Kasza gryczana – 180g szklanka (przed ugotowaniem)

Pierś z indyka – 300g

Papryka czerwona

Papryka żółta

Kalarepa

Orzechy nerkowca – 3 garście

Miód – łyżeczka

Oliwa – 2 łyżki

Olej - łyżka

Sól – ½ łyżeczki plus szczypta

Rozmaryn

 

Sposób przygotowania

 

Warzywa umyć, kalarepę obrać, pokroić w paski. Indyka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Po 5 minutach dodać warzywa, dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać miód i przyprawy.

Podobno idealna proporcja kaszy gryczanej na sypko to 1 i ¾ szklanki wody na szklankę kaszy. Wodę należy zagotować, posolić i dodać olej, do gotującej się wody wsypać kaszę, gotować około 5-7 minut od momentu ponownego zagotowania się wody. Następnie zawinąć w koc lub pierzynę, aby kasza doszła. I ten babciny sposób jest najlepszy. Zdarza mi się jednak gotować kaszę podobnie jak ryż na risotto. Pierwsze podprażam kaszę (samą lub z dodatkiem masła) około minuty a następnie dodaję stopniowo wody, tak aby otrzymać odpowiednią miękkość i aby cała woda została wchłonięta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz