Składniki
Na 3 porcje
Kasza gryczana – 180g szklanka
(przed ugotowaniem)
Pierś z indyka – 300g
Papryka
czerwona
Papryka żółta
Kalarepa
Orzechy nerkowca – 3 garście
Miód – łyżeczka
Oliwa – 2 łyżki
Olej - łyżka
Sól – ½ łyżeczki plus szczypta
Rozmaryn
Sposób przygotowania
Warzywa
umyć, kalarepę obrać, pokroić w paski. Indyka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć
na oliwie. Po 5 minutach dodać warzywa, dusić aż mięso będzie miękkie. Pod
koniec dodać miód i przyprawy.
Podobno
idealna proporcja kaszy gryczanej na sypko to 1 i ¾ szklanki wody na szklankę
kaszy. Wodę należy zagotować, posolić i dodać olej, do gotującej się wody
wsypać kaszę, gotować około 5-7 minut od momentu ponownego zagotowania się wody.
Następnie zawinąć w koc lub pierzynę, aby kasza doszła. I ten babciny sposób
jest najlepszy. Zdarza mi się jednak gotować kaszę podobnie jak ryż na risotto.
Pierwsze podprażam kaszę (samą lub z dodatkiem masła) około minuty a następnie
dodaję stopniowo wody, tak aby otrzymać odpowiednią miękkość i aby cała woda
została wchłonięta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz