Składniki
Cukinia
– 1 kg
Mąka grochowa – 2 łyżki
Mąka ziemniaczana - łyżeczka
Jajko
Oliwa
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania
Cukinię
umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odłożyć na kilka godzin na
sitko, po tym czasie odcisnąć jak największą ilość wody.
Pozbawioną
wody cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć gęstą
konsystencję, nie powinno rozlewać się na patelni.
Na
patelni rozsmarować niewielka warstwę oliwy, polecam użyć do tego pędzelek.
Usmażyć placki na złoty kolor.
Mąka
grochowa ma bardzo dobre właściwości wiążące, postanowiłam wykorzystać je w
plackach. Sprawdziła się znakomicie, przy czym jej charakterystyczny grochowy
smak nie dominował nad potrawą, był wręcz niewyczuwalny.
Do
placków dodać można też inne warzywa np. marchew, pietruszkę – korzeń lub nać,
jarmuż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz