czwartek, 29 sierpnia 2019

Placki z cukinii z mąką grochową


 

 

 

Składniki

 

Cukinia – 1 kg

Mąka grochowa – 2 łyżki

Mąka ziemniaczana - łyżeczka

Jajko

Oliwa

Sól

Pieprz

 

Sposób przygotowania

 

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odłożyć na kilka godzin na sitko, po tym czasie odcisnąć jak największą ilość wody.

Pozbawioną wody cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, nie powinno rozlewać się na patelni.

Na patelni rozsmarować niewielka warstwę oliwy, polecam użyć do tego pędzelek. Usmażyć placki na złoty kolor.

Mąka grochowa ma bardzo dobre właściwości wiążące, postanowiłam wykorzystać je w plackach. Sprawdziła się znakomicie, przy czym jej charakterystyczny grochowy smak nie dominował nad potrawą, był wręcz niewyczuwalny.

Do placków dodać można też inne warzywa np. marchew, pietruszkę – korzeń lub nać, jarmuż.

 

 

 

 

 

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz