piątek, 8 listopada 2019

Dynia z ryżem na słodko

dynia, ryż, daktyle

 

 

Składniki

Na 8 porcji

 

·       Dynia piżmowa

·       Ryż – 2 szklanki

·       Mleko – 1,5 litra

·       Daktyle – 20 sztuk

·       Cynamon – 2 łyżeczki

·       Gorzka czekolada – 4 kostki

 

Sposób przygotowania

 

Dynię przekroić na ćwiartki i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Wystudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i gotować  z dwoma szklankami mleka przez 10 minut. Po tym czasie dodać posiekane daktyle, gotować jeszcze 10 minut. Ryż ugotować na pozostałym mleku, często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Podawać  z cynamonem i startą czekoladą.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz