Nie
jestem jakimś specjalistą w zakresie przyrządzania mięs, brak należytej
soczystości to moje najczęstsze przewinienie. I wtedy S.O.S. Tak, sos jest
najlepszym wyjściem z niesmacznej sytuacji.
Składniki
·
Korniszony
(ogórki konserwowe) – 5-6 sztuk
·
Cebula – jedna mała lub połowa dużej
·
Mąka – łyżka
·
Rosół - szklanka
·
Olej – 2 łyżki
·
Sól
·
Cukier
Sposób przygotowania
Najlepiej
zacząć od pokrojenia ogórków w drobną kostkę.
Następnie
drobno posiekaną cebulę zeszkliłam na oleju, dodałam mąkę i lekko podsmażyłam.
W
kolejnym kroku małymi porcjami wlewałam rosół, cały czas mieszając, aby nie
powstały grudki.
Kropką
nad i jest doprawienie sosu, według uznania, lecz naturalnie z umiarem.
Przepis pochodzi z „Kuchni
Polskiej” książki wydanej przez Polskie Wydawnictwo Gospodarcze.