Żurawina znana jest głównie z zapobiega i łagodzenia
infekcji dróg moczowych, właściwość tę zawdzięcza obecności proantocyjanidyn,
które zapobiegają przywieraniu bakterii do ścian narządów układu moczowego, co
pozwala na szybsze wypłukiwanie ich z organizmu. Część naukowców (i ich
badania) sugerują jednak, że sok z żurawiny nie jest skuteczny w profilaktyce
infekcji dróg moczowych. Uważa się natomiast, że odpowiednie nawodnienie i
przepływ moczu może zmniejszyć częstość zakażeń. Zatem tak czy tak, przeczuwając
zbliżające się problemy z układem moczowym słuszne jest popijanie herbatek z
żurawiną, byle była to spora ilość.
Jedno z badań sugeruje, że żurawina może
hamować rozwój bakterii powodującej zapalenie ucha i zakażenia układu
oddechowego u dzieci.
Te same właściwości proantocyjanidyn
zapobiegają powstawaniu próchnicy. Mowa tu jednak o naturalnym soku z żurawiny,
bez dodatku cukru i regulatorów kwasowości.
Żurawina
chroni przed rozwojem zmian miażdżycowych, obecność flawonoidów, wykazujących
działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu frakcji LDL,
utleniony cholesterol LDL inicjuje powstawanie
zmian miażdżycowych. Natomiast obecność kwasu salicylowego zmniejsza
obrzęki i przeciwdziała tworzeniu się skrzepów krwi.
Prowadzone są badania nad wpływem żurawiny na
poziom cukru we krwi. W badaniu, w którym wzięły udział osoby z zespołem
metabolicznym zaobserwowano spadek glukozy na czczo po spożywaniu soku z
żurawiny. Wciąż jednak brak jest wystarczającej liczby badań, które mogłyby
potwierdzić taki wpływ tych owoców na poziom glikemii.
Żurawina pobudza przemianę materii, stymuluje
utratę tkanki tłuszczowej, warto zatem dorzucić ją do diety odchudzającej.
W żurawinie znajdziemy wiele związków o
działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, ich
wpływ na organizm zmniejsza ryzyko zapadalność na m.in. raka płuc, piersi,
okrężnicy, prostaty.
Hamuje wzrost
H. pylori w
związku z czym jest skuteczna w profilaktyce, a także łagodzeniu objawów
wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Badania wykazują, że substancje zawarte w
żurawinie zapobiegają wiązaniu wirusa grypy z komórkami, dzięki czemu zmniejsza
ryzyko zakażenia.
Żurawina dostarcza sporej dawki antyoksydantów,
które opóźniają procesy starzenia się organizmu, dzięki czemu jej dodatek do
diety pozwoli nam dłużej cieszyć się młodym wyglądem.
Ostrożność w spożywaniu żurawiny powinny
zachować osoby przyjmujące leki obniżające krzepliwość krwi, uczulone na aspirynę,
mające kamienie nerkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz