środa, 22 stycznia 2020

Cytrynowy kurczak pod szpinakiem i orzechami

 

 

Składniki

 

·       Pierś z kurczaka – jedna duża lub 2 małe

·       Szpinak – 400 g świeży lub mrożony (ja użyłam mrożony rozdrobniony)

·       Orzechy włoskie – 2 garści

·       Skórka starta z połowy cytryny

·       Czosnek – 2 ząbki

·       Sól

·       Oliwa – łyżka

 

 

Sposób przygotowania

 

          Szpinak podsmażyć na oliwie, pod koniec dodać sól do smaku (oczywiście do smaku osoby, która ogranicza sól) i przeciśnięty przez praskę czosnek.

          Kurczaka umyć, osuszyć, rozciąć na plastry o grubości ok. 2 cm, opruszyć solą z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać skórką z cytryny.

          Na kurczaka wyłożyć szpinak i posypać startymi lub posiekanymi orzechami.

          Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

                

 

 



To zestawienie z pewnością przypadnie do gustu fanom świeżej nuty cytrusów w wytrawnych potrawach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz