Składniki
·
Pierś z kurczaka – jedna duża lub 2 małe
·
Szpinak
– 400 g świeży lub mrożony (ja użyłam mrożony rozdrobniony)
·
Orzechy włoskie – 2 garści
·
Skórka starta z połowy cytryny
·
Czosnek – 2 ząbki
·
Sól
·
Oliwa – łyżka
Sposób przygotowania
Szpinak podsmażyć na oliwie, pod koniec dodać sól do smaku
(oczywiście do smaku osoby, która ogranicza sól) i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Kurczaka umyć, osuszyć, rozciąć na plastry o grubości ok. 2
cm, opruszyć solą z obu stron, ułożyć w naczyniu
żaroodpornym i posypać skórką z cytryny.
Na kurczaka wyłożyć szpinak i posypać startymi lub
posiekanymi orzechami.
Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz