niedziela, 5 stycznia 2020

Pasta z fasoli i wędzonych śliwek

 

 

Składniki

 

·       Fasola – szklanka

·       Śliwki wędzone – 150 g

·       Cukier – łyżeczka

·       Sól – ½ łyżeczki

·       Cynamon – ½ łyżeczki

·       Goździki – 6 sztuk

·       Ocet jabłkowy – ½ łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania

 

Fasolę namoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc) w dużej ilości gorącej wody. Po tym czasie zmienić wodę i gotować do miękkości, sól dodajemy pod koniec gotowania.  Wystudzoną fasolę zblendować, dodając wodę, w której była gotowana, tak aby uzyskać konsystencję pasty.

Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać 0,5 szklanki wody, dodać cukier, cynamon, goździki i zagotować. Wystudzić, wyjąć goździki i wymieszać z fasolą i ocetem.

 

 

 


Idealna na śniadanie, znakomity sposób na problemy z zaparciami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz