Składniki
·
Fasola – szklanka
·
Śliwki wędzone – 150 g
·
Cukier – łyżeczka
·
Sól – ½ łyżeczki
·
Cynamon
– ½ łyżeczki
·
Goździki – 6 sztuk
·
Ocet jabłkowy – ½ łyżeczki
Sposób przygotowania
Fasolę
namoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc) w dużej ilości gorącej wody. Po tym czasie zmienić wodę i
gotować do miękkości, sól dodajemy pod koniec gotowania. Wystudzoną fasolę zblendować,
dodając wodę, w której była gotowana, tak aby uzyskać konsystencję pasty.
Śliwki
pokroić na ćwiartki, zalać 0,5 szklanki wody, dodać cukier, cynamon, goździki i
zagotować. Wystudzić, wyjąć goździki i wymieszać z fasolą i ocetem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz