czym jest błonnik pokarmowy i jakie pełni funkcje w organizmie
O tym,
że jest zdrowy wie już niemal każdy. Ale czym tak właściwie jest błonnik
pokarmowy i jakie pełni funkcje w organizmie?
Błonnik
jest składnikiem odżywczym pochodzenia roślinnego, związanym głównie ze ścianą
komórki, który nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Przez
wiele lat uważany był za produkt balastowy, nie mający żadnego wpływu na
organizm. Teraz już wiemy, jak wiele dobrego przynosi jego spożywanie.
Błonnik
dzielimy na rozpuszczalny (pektyny, β-glukany, śluzy,
niektóre hemicelulozy) i nierozpuszczalny (ligniny, celulozy, niektóre
hemicelulozy) w wodzie, od tego podziału zależy jego wpływ na organizm. Większość
błonnika jest zaliczana do węglowodanów, poza ligniną. Do błonnika zalicza się
również agar oraz skrobię oporną (jest to produkt, który powstaje podczas
podgrzewania w niedostatecznej ilości wody). Z obecnością włókna pokarmowego
związane są też takie składniki jak kwas fitynowy, krzemiany, sterole roślinne,
kutyna czy suberyna.
Błonnik nierozpuszczalny
Jego
obecność pobudza i wydłuża etap żucia pokarmu, co wpływa na wydzielanie śliny,
która m.in. działa ochronnie na zęby, ułatwia formowanie kęsów i przełykanie. W
żołądku wiąże nadmiar kwasu solnego, dzięki zdolności wiązania wody daje
uczucie sytości, mniejsza wartość energetyczną posiłku. Wpływa na wydzielanie
enzymów trawiennych i gastryny, która m.in. pobudza wydzielanie kwasu solnego,
perystaltykę przewodu pokarmowego, zwiększa ukrwienie śluzówki żołądka, kurczy
dolny zwieracz przełyku, co zapobiega cofaniu się treści żołądkowej do przełyku
i chroni przed uczuciem zgagi. W jelicie cienkim zwiększa objętość treści
pokarmowej, pobudza ukrwienie i perystaltykę, chroniąc przed wieloma
schorzeniami przewodu pokarmowego takimi jak zaparcia, polipy, żylaki, nowotwory.
Błonnik rozpuszczalny
Ma
zdolność tworzenia żeli, które spowalniają pasaż jelitowy (przesuwanie się mas
kałowych) i wchłaniają nadmiar wody, przeciwdziałając biegunce. Ograniczają
również wchłanianie glukozy, co wpływa na zmniejszenie glikemii
poposiłkowej. Należące do błonnika rozpuszczalnego
pektyny czy β-glukany wpływają na lepkość włókna
pokarmowego, ta właściwość wiąże się ze zdolnością wiązania kwasów żółciowych
(umożliwiają wchłanianie kwasów tłuszczowych) i wydalania ich z kałem. Ograniczenie
dostępności kwasów żółciowych jest sygnałem do ich syntezy z cholesterolu w
wątrobie, przez co zmniejsza się stężenie cholesterolu we krwi. Pewne ilości
cholesterolu, związane z błonnikiem, są usuwane bezpośrednio ze światła
przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy wpływa również na opóźnienie
wchłaniania trójglicerydów.
Ponadto
błonnik ten jest pożywką dla bakterii
zasiedlających jelito grube, degradacja bakteryjna pektyn przebiega z
uwolnieniem metanu, wodoru, dwutlenku węgla, a także krótkołańcuchowych
kwasów tłuszczowych (SCFA):
-
masłowego – stanowi źródło energii dla komórek nabłonka jelita kolonocytów, jest konieczny dla ich wzrostu
-
propionowego i octowego – stanowią dodatkowe źródło energii dla mięśni i
wątroby
SCFA są
pomocne w leczeniu biegunki, ponieważ wpływają na wchłanianie wody i sodu.
Stymulują przepływ krwi przez ścianę jelit, co poprawia ich ukrwienie, usprawniają
funkcjonowanie kolonocytów poprzez pobudzanie ich
namnażania i różnicowania oraz wytwarzania śluzu, działającego ochronnie.
Wykazują również działanie obniżające pH kału i tym
samym chronią jelito grube przed nowotworem, podwyższone pH
kału jest czynnikiem zwiększonego ryzyka zapadalności na nowotwór.
Podsumowując,
odpowiednia podaż błonnika to profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego,
nowotworów i cukrzycy, czyli chorób które są największą zmorą obecnych czasów.
Z
ilością błonnika nie należy też przesadzać, norma dla dorosłego człowieka to 20
– 40g na dzień, może on bowiem ograniczać wchłanianie wapnia, żelaza, cynku
oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Zbyt wysoka podaż
błonnika jest niewskazana w chorobach takich jak niedokrwistość, choroby układu
kostnego, zapalenia żołądka, trzustki, jelit. W zespole jelita drażliwego
korzyści przyniesie błonnik rozpuszczalny, natomiast nierozpuszczalny może
nasilić dolegliwości bólowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz