poniedziałek, 22 lipca 2019

Aronia

Aronia wpływ na zdrowie, właściwości


Aronia - wpływ na zdrowie

 

 

 

 

Walory smakowe aronii nie należą do najwyższych, jednak w jej przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie, że gorzki (cierpki) lek najlepiej leczy. Poza tym o ile owoc sam w sobie nie jest do końca przyjemny w konsumpcji to sok smakuje już nienajgorzej. Niektórzy sugerują, że zmrożenie owoców przed produkcją soku zmniejsza ich cierpkość, ale przyznam szczerze nie wiem, nie próbowałam.

 

Owoc ten to ogromny potencjał przeciwutleniający, aronia zawiera bowiem w swoim składzie liczne związki wykazujące zdolność eliminowania wolnych rodników m.in. antocyjany, kwercetyna, epikatechiny, kwas kawowy, malwidyna, luteina, zeaksantyny, karotenoidy.

 

Badania wskazują, że spożywanie aronii ma znaczenie w profilaktyce raka piersi i jelita grubego, szczególne polecana jest ona osobom obciążonym ryzykiem wystąpienia tego nowotworu.

 

Dieta uwzględniająca te owoce pozwala na dłużej zachować sprawność procesów poznawczych, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i otępienia związanego z wiekiem.

Zapobiega nie tylko starzeniu się mózgu, ale także skóry. Ze względu na właściwości ściągające (i oczywiście obecność antyoksydantów) włączenie aronii do diety na stałe może odjąć nam kilka lat.

 

 

Stanowi bardzo dobre źródło witaminy C, na uwagę zasługują również składniki mineralne zawarte w owocach aronii – mangan, miedź, molibden, bor, lit, kobalt.

 

Dostarczając potasu, antyoksydantów i błonnika wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi jednocześnie wpływając na stan naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów a podnosi poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Ponadto wykazuje działanie antyagregacyjne, oddalając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

 

Zalecana jest w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, sok z aronii wykazuje zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, a także stabilizuje poziom hemoglobiny glikowanej, będącej wskaźnikiem wyrównania cukrzycy.

 

Sok z aronii ma działanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe, zaobserwowano, że hamuje on dalszy rozwój stanu zapalnego trzustki i wątroby czy owrzodzeń żołądka oraz łagodzi zmiany patologiczne w tych narządach. Polecany jest również w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy.

 

Karotenoidy zawarte w aronii pomagają zachować nasz wzrok w dobrej kondycji, ich obecność zapobiega powstawaniu m.in. zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz