Aronia - wpływ na zdrowie
Walory
smakowe aronii nie należą do najwyższych, jednak w
jej przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie, że gorzki (cierpki) lek
najlepiej leczy. Poza tym o ile owoc sam w sobie nie jest do końca przyjemny w
konsumpcji to sok smakuje już nienajgorzej. Niektórzy sugerują, że zmrożenie
owoców przed produkcją soku zmniejsza ich cierpkość, ale przyznam szczerze nie
wiem, nie próbowałam.
Owoc
ten to ogromny potencjał przeciwutleniający, aronia zawiera bowiem w swoim składzie liczne związki
wykazujące zdolność eliminowania wolnych rodników m.in. antocyjany, kwercetyna,
epikatechiny, kwas kawowy, malwidyna,
luteina, zeaksantyny, karotenoidy.
Badania
wskazują, że spożywanie aronii ma znaczenie w
profilaktyce raka piersi i jelita grubego, szczególne polecana jest ona osobom
obciążonym ryzykiem wystąpienia tego nowotworu.
Dieta
uwzględniająca te owoce pozwala na dłużej zachować sprawność procesów
poznawczych, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i otępienia związanego z
wiekiem.
Zapobiega
nie tylko starzeniu się mózgu, ale także skóry. Ze względu na właściwości ściągające
(i oczywiście obecność antyoksydantów) włączenie aronii
do diety na stałe może odjąć nam kilka lat.
Stanowi
bardzo dobre źródło witaminy
C, na uwagę zasługują również składniki mineralne zawarte w owocach aronii – mangan, miedź, molibden, bor, lit, kobalt.
Dostarczając
potasu, antyoksydantów i błonnika
wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi
jednocześnie wpływając na stan naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu
całkowitego, cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów a podnosi poziom
cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Ponadto wykazuje działanie
antyagregacyjne, oddalając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca
czy udaru mózgu.
Zalecana
jest w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, sok z aronii
wykazuje zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, a także stabilizuje poziom
hemoglobiny glikowanej, będącej wskaźnikiem
wyrównania cukrzycy.
Sok z aronii ma działanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe,
zaobserwowano, że hamuje on dalszy rozwój stanu zapalnego trzustki i wątroby
czy owrzodzeń żołądka oraz łagodzi zmiany patologiczne w tych narządach. Polecany
jest również w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy.
Karotenoidy
zawarte w aronii pomagają zachować nasz wzrok w
dobrej kondycji, ich obecność zapobiega powstawaniu m.in. zwyrodnienia plamki
żółtej czy zaćmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz