niedziela, 28 lipca 2019

Malinowy pucharek

maliny prosty sposób na deser

Prosty deser z malinami

 

 

 

Malin w ogrodzie przybywa, słodkich, aromatycznych, dojrzewających w słońcu… jakaś w końcu korzyść z ponad 30°C być musi. Podrzucam więc prosty, jeśli nie banalny pomysł na deser z ich udziałem.

 

Potrzebujemy:

Malin

Jogurt najlepiej typu greckiego, ale bierzemy co jest pod ręką

Ciasteczek owsianych lub śniadaniowych

Ksylitolu/erytrolu lub po prostu cukru – max łyżeczka na porcję (ilość porcji zależy od tego ile macie malin lub z iloma osobami chcecie się podzielić)

Opcjonalnie żelatyna

 

Sposób przygotowania

 

Maliny umyć i osuszyć. A następnie można je po prostu w całości wrzucić da szklanek/pucharków lub zblendować. Jeśli natomiast chcemy uzyskać bardziej trwałą konsystencję dorzucamy do zblendowanych owoców żelatynę. Żelatynę wcześniej należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w niewielkiej ilości gorącej wody.

Na porcję malin wykładamy pokruszone ciastka.

Górna warstwa to jogurt, dobrze jest go napowietrzyć, aby był bardziej puszysty. Ja użyłam spieniacza do mleka, ale można wykorzystać sposób w jaki ubijacie pianę, z białek na przykład.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz