Prosty deser z malinami
Malin w
ogrodzie przybywa, słodkich, aromatycznych, dojrzewających w słońcu… jakaś w
końcu korzyść z ponad 30°C być musi. Podrzucam więc prosty, jeśli nie banalny
pomysł na deser z ich udziałem.
Potrzebujemy:
Malin
Jogurt
najlepiej typu greckiego, ale bierzemy co jest pod ręką
Ciasteczek
owsianych lub śniadaniowych
Ksylitolu/erytrolu lub po prostu cukru – max łyżeczka na porcję
(ilość porcji zależy od tego ile macie malin lub z iloma osobami chcecie się
podzielić)
Opcjonalnie
żelatyna
Sposób przygotowania
Maliny
umyć i osuszyć. A następnie można je po prostu w całości wrzucić da szklanek/pucharków
lub zblendować. Jeśli natomiast chcemy uzyskać
bardziej trwałą konsystencję dorzucamy do zblendowanych
owoców żelatynę. Żelatynę wcześniej należy wymieszać z odrobiną zimnej wody,
następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w niewielkiej ilości gorącej wody.
Na
porcję malin wykładamy pokruszone ciastka.
Górna
warstwa to jogurt, dobrze jest go napowietrzyć, aby był bardziej puszysty. Ja
użyłam spieniacza do mleka, ale można wykorzystać
sposób w jaki ubijacie pianę, z białek na przykład.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz