Arbuz - wpływ na zdrowie
Słodycz, która nawadnia
Bezalkoholowy
drink nawadniający z arbuza… Jeśli ma on umilić chwilę relaksu można dodać do
niego niewielką ilość alkoholu, należy jednak pamiętać, że wraz ze wzrostem
ilości alkoholu epitet „nawadniający” będzie tracił na znaczeniu.
A sam arbuz? Jakie jeszcze daje nam korzyści?
Skoro nawadnia to również wpływa korzystnie na
pracę nerek, wykazuje działanie moczopędne, obniża poziom kwasu moczowego, a
także zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Dzięki dużej zawartości wody pomaga w
regulowaniu gospodarki wodnej, pobudza wydzielanie potu i przeciwdziała
przegrzaniu organizmu. Zawartość karotenoidów, w tym likopenu, sprawia że owoc
ten chroni przed działaniem promieni słonecznych, jest więc pomocny w
łagodzeniu skutków upału. Niektóre badania pokazują, że w mocno czerwonych
arbuzach jest więcej likopenu niż w pomidorach, co więcej ma on większą
biodostępność.
Arbuzy są jednym z najlepszych źródeł cytruliny (L-cytruliny), to
właśnie z arbuza związek ten został po raz pierwszy wyizolowany. Aminokwas ten
w organizmie przekształca się w L-argininę, która za pośrednictwem tlenku azotu
(NO) rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi. Poprawa przepływu
krwi, przez wszystkie narządy te bardziej i mniej ważne, zawdzięczana cytrulinie, pomaga zmniejszyć łagodne zaburzenia
erekcji. Cytrulina uznana jest za związek
przeciwdziałający katabolizmowi oraz wzmacniający siłę mięśni, dlatego koktajl
z arbuza powinien sprawdzić się w „robieniu masy”.
Owoc ten wykazuje również działanie
przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przeciwdziałaniu rakowi prostaty.
Korzystnie wpływa na pracę układu
sercowo-naczyniowego. W arbuzie znajdziemy wiele związków o działaniu
przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, m.in. karotenoidy i flawonoidy, a także
witaminę C, dostarcza również potasu, który wpływa na rytm pracy serca. Do tego
dochodzi wspomniane już działanie cytruliny na
obniżanie ciśnienia krwi.
Arbuz wprawdzie ma wysoki indeks glikemiczny (IG) – 75, natomiast zawartość węglowodanów
przyswajalnych na 100 g produktu jest w nim stosunkowo niska, bo arbuz składa
się głównie z wody, co za tym idzie ładunek glikemiczny
(ŁG) również jest niski. Dlatego niewielkie porcje mogą, a nawet powinny być
spożywane przez diabetyków ze względu na powikłania sercowo-naczyniowe w
cukrzycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz