niedziela, 11 października 2020

Gulasz z cukinii i ciecierzycy


Masz cukinię - masz pomysł na obiad. Wystarczy przeglądnąć domową spiżarnię. Z pewnością znajdą się pozostałe składniki, z których można coś upichcić.

 

 

Składniki

 

·       Ciecierzyca – szklanka

·       Cukinia – sztuka

·       Marchew – 2 sztuki

·       Oliwa – 1-2 łyżki

·       Mleczko kokosowe (biała stała część) – 2 łyżki

·       Garam masala – łyżeczka

·       Sól – łyżeczka

·       Soda oczyszczona – ½ łyżeczki

·       Natka pietruszki/kolendra

 

Sposób przygotowania

 

Ciecierzycę zalać wodą, dodać sodę i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Dodatek sody można pominąć, uważa się ze jej dodatek wpływa na miękkość cieciorki. Nie wiem czy to fakt czy zbieg okoliczności, ale moje doświadczenie pokazuje, ze nie jest to jedynie mit. Na drugi dzień odlać wodę i dokładnie wypłukać nasiona. Ugotować w dość dużej ilości wody (powierzchnia wody powinna znajdować się 4-5 cm nad powierzchnią ciecierzycy). W trakcie gotowania dodać sól.

Marchew i cukinię umyć i osuszyć. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Po ok. 5 minutach dodać ciecierzycę, marchew i mieszankę przypraw garam masala, dusić na wolnym ogniu, do momentu aż cukinia osiągnie taką miękkość, jaka nam odpowiada. Pod koniec dodać mleczko kokosowe. Można dodać również startą skórkę z limonki.

Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Najlepiej smakuje podane w letniej temperaturze.

 

 

 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz