Masz cukinię - masz pomysł na obiad. Wystarczy przeglądnąć domową spiżarnię. Z pewnością znajdą się pozostałe składniki, z których można coś upichcić.
Składniki
·
Ciecierzyca – szklanka
·
Cukinia
– sztuka
·
Marchew – 2 sztuki
·
Oliwa – 1-2 łyżki
·
Mleczko kokosowe (biała stała część) – 2 łyżki
·
Garam masala – łyżeczka
·
Sól – łyżeczka
·
Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
·
Natka pietruszki/kolendra
Sposób przygotowania
Ciecierzycę
zalać wodą, dodać sodę i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Dodatek
sody można pominąć, uważa się ze jej dodatek wpływa na miękkość cieciorki. Nie
wiem czy to fakt czy zbieg okoliczności, ale moje doświadczenie pokazuje, ze nie
jest to jedynie mit. Na drugi dzień odlać wodę i dokładnie wypłukać nasiona.
Ugotować w dość dużej ilości wody (powierzchnia wody powinna znajdować się 4-5
cm nad powierzchnią ciecierzycy). W trakcie gotowania dodać sól.
Marchew
i cukinię umyć i osuszyć. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Po ok. 5 minutach dodać
ciecierzycę, marchew i mieszankę przypraw garam masala, dusić na wolnym ogniu, do momentu aż cukinia osiągnie
taką miękkość, jaka nam odpowiada. Pod koniec dodać mleczko kokosowe. Można dodać
również startą skórkę z limonki.
Gotowe
danie posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Najlepiej smakuje podane w letniej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz