niedziela, 10 stycznia 2021

Zupa krem z gruszką

U mnie minimalizm nadal kwitnie. Wynika to prawdopodobnie z szanowania każdej minuty, mimo że czas spędzany w kuchni jest dla mnie relaksem, to życie rodzinne biegnie swoim tempem i nie pozwala się zatrzymać.

 

Składniki

 

·       Pietruszka korzeń – 2 sztuki

·       Ziemniaki – 2 sztuki

·       Gruszki – 2 sztuki

·       Kalafior – 4-5 różyczek (świeży lub mrożony)

·       Gałka muszkatołowa

·       Sól

·       Pieprz ziołowy

·       Oliwa z oliwek -2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania

 

          Pietruszkę i ziemniaki umyć i obrać. Wrzucić do posolonej, gotującej się wody. Po około 10 minutach dodać kalafior.

          Gruszki umyć i obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w łódeczki. Dodać do garnka, kiedy warzywa będą już al dente. Gotować do miękkości warzyw.

          Zmiksować i doprawić do smaku, dodać oliwę.

          Wiele źródeł podaje, że wysoka temperatura źle wpływa na żywotność ostrzy w blenderze. Ja ze swojego korzystam już dobrych kilka lat, blenduję na gorąco J






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz