piątek, 5 października 2018

Pigwowiec

Pigwowiec czy pigwa?

 

Pigwówkę zna każdy, często jednak robimy ją nie z pigwy a z pigwowca. I mimo, ze owoce mają podobny smak, zapach i właściwości to same rośliny mają odmienny wygląd i wymagania. Pigwa jest sporym krzewem lub nawet małym drzewem o jasnych kwiatach i owocach kształtem i wielkością przypominających jabłka czy gruszki. Pigwowiec to niewysoki krzew, jego kwiaty mają intensywną barwę a owoce przypominają małe, twarde jabłuszka. Jego uprawa jest łatwiejsza niż uprawa pigwy i to on najczęściej zdobi nasze ogrody.

 

A jakie właściwości posiada pigwowiec?

 

Jest ubogi w cukry proste, natomiast zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego  w wodzie, głównie pektyn. Błonnik ten jest skuteczny w leczeniu biegunek, zmniejsza wchłanianie tłuszczu i glukozy.

 

Zawiera kwasy organiczne – jabłkowy,  chinowy, bursztynowy, które działają odtruwająco i przeciwbakteryjnie.

 

Dzięki wysokiej zawartości polifenoli jest silnym przeciwutleniaczem. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, rozluźniające,  przeciwbólowe nawet w stosunku do bólu o mocnym natężeniu.

 

Jest źródłem witaminy K, cynku, molibdenu i miedzi.

 

Może łagodzić objawy choroby Parkinsona.

 

Działa ochronnie na wątrobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz