Pigwowiec czy pigwa?
Pigwówkę zna
każdy, często jednak robimy ją nie z pigwy a z pigwowca. I mimo, ze owoce mają
podobny smak, zapach i właściwości to same rośliny mają odmienny wygląd i
wymagania. Pigwa jest sporym krzewem lub nawet małym drzewem o jasnych kwiatach
i owocach kształtem i wielkością przypominających jabłka czy gruszki. Pigwowiec
to niewysoki krzew, jego kwiaty mają intensywną barwę a owoce przypominają
małe, twarde jabłuszka. Jego uprawa jest łatwiejsza niż uprawa pigwy i to on
najczęściej zdobi nasze ogrody.
A jakie
właściwości posiada pigwowiec?
Jest
ubogi w cukry proste, natomiast zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie, głównie pektyn. Błonnik ten jest
skuteczny w leczeniu biegunek, zmniejsza wchłanianie tłuszczu i glukozy.
Zawiera
kwasy organiczne – jabłkowy, chinowy,
bursztynowy, które działają odtruwająco i przeciwbakteryjnie.
Dzięki
wysokiej zawartości polifenoli jest silnym przeciwutleniaczem. Wykazuje
działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, rozluźniające, przeciwbólowe nawet w stosunku do bólu o
mocnym natężeniu.
Jest
źródłem witaminy K, cynku, molibdenu i miedzi.
Może
łagodzić objawy choroby Parkinsona.
Działa
ochronnie na wątrobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz