czwartek, 11 października 2018

Kurczak z brokułami i batatami



Porcja warzyw w tempie zbliżonym do tradycyjnych warzyw na patelni. 



Składniki na jedną porcję

1/3 brokuła
1/3 batata
1/3 czerwonej papryki
1/2 piersi z kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 i 1/2 łyżeczki oliwy
ząbek czosnku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/4 łyżeczki soli

miary podane są orientacyjnie, oparte na miarach domowych


Piekarnik nagrzać na 180 st. C. Warzywa umyć, brokuła podzielić na różyczki, batata obrać, pokroić jak na grube frytki. Wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posypać szczyptą soli. Paprykę pokroić w paski. Mięso umyć, pokroić w paski, posypać solą i słodką papryką w proszku, podsmażyć bez dodatku tłuszczu ewentualnie z odrobiną oliwy. Z jogurtu i czosnku zrobić sos.

porcja zawiera ok. 320 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz