sobota, 3 listopada 2018

Pęczak z kurczakiem i warzywami


Składniki

Na 1 porcję, czas przygotowania ok. 30 minut, czas oczekiwania nieco dłuższy

 

100 g piersi z kurczaka

60 g kaszy pęczak (ok. 1/3 szklanki oczywiście przed ugotowaniem)

Różyczki brokułów (100-150 g)

½ papryki czerwonej

Sól

Łyżeczka oliwy

 

 

Sposób przygotowania

 

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z solą i oliwą, odstawić na chwilę. Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu lub przygotować jak kaszotto, ale bez dodatków, ewentualnie z ziołami. Warzywa umyć, brokuły podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się, lekko posolonej wody, gotować 2-3 minuty. Kiedy kasza i brokuły będą się już gotować kurczaka wrzucić na patelnię i usmażyć. Paprykę pokroić w kostkę.

 

Porcja to ok. 400 kcal

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz