Jeżyny,
mnie bardziej znane jako czernice, przywołują jedne z najpiękniejszych
wspomnień i obrazów z dzieciństwa. Jeśli ktoś z Was kiedykolwiek zbierał te
owoce na polanie gdzieś wysoko nad zalewem solińskim, w którym odbijały się
promienie słońca zrozumie, że jest to widok, który zostaje w pamięci na zawsze.
Wtedy nie myślało się o walorach zdrowotnych, ale może podświadomie się je
czuło, bo jak inaczej wyjaśnić wpychanie łap w kolczysty gąszcz. A walorów tych
jest niemało.
Jeżyny
dysponują pokaźnym arsenałem antyoksydantów. Znajdują się dość wysoko na liście
ORAC, jest to lista porządkująca produkty pod względem potencjału
antyoksydacyjnego. Dzięki działaniu przeciwutleniaczy spożywanie tych owoców
wpływa m.in. na zahamowanie rozwoju i rozprzestrzeniania się nowotworów np.
skóry, płuc, okrężnicy, przełyku.
Związki
zawarte w jeżynach zapobiegają dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, która
jest efektem m.in. nadciśnienia tętniczego lub źle leczonej cukrzycy i może być
przyczyną rozwoju miażdżycy, chronią przed niewydolnością naczyń.
Starzenie
się organizmu wiąże się z pogorszeniem pamięci i funkcji poznawczych, aby temu
zapowiedz warto włączyć do diety jeżyny.
Źródło
błonnika , zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, którego spożywanie
niesie za sobą szereg korzyści.
Zawierają
fitoestrogeny, związki pochodzenia roślinnego o funkcjach i budowie zbliżonej
do estrogenów, które m.in. łagodzą
skutki menopauzy, jednak spektrum ich działania na organizm ludzki jest o wiele
szersze.
Zapobiega osteoporozie, są
źródłem witaminy K, wapnia i magnezu, które pozytywnie wpływają na gęstość
mineralną kości.
Włączenie do diety jeżyn polecane jest
również diabetykom, przeciwutleniacze, błonnik, niski IG… ale to
nie wszystko, badania ujawniły, że jeżyny ograniczają wchłanianie węglowodanów,
hamują aktywność enzymów biorących udział w przemianie cukrów. Wpływ tych
owoców jest zbliżony do działania leków przeciwcukrzycowych.
Jeżyny
zawierają kompozycję składników, które pomogą utrzymać skórę w doskonałej
kondycji, zapobiegają powstawaniu zmarszczek, korzystnie wpływają na jędrność.
Są źródłem
luteiny (progesteronu), zapobiega ona pojawieniu się zwyrodnienia plamki żółtej,
zaćmy, ślepoty nocnej. Szczególnie ważna
dla kobiet, jest odpowiedzialna za utrzymanie ciąży, jej niedobór jest
przyczyną nieregularnych miesiączek, plamień, trudności z zajściem w ciążę. Jednakże
zbyt wysoki poziom luteiny przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie.
Liście
jeżyny zawierają spore ilości tanin, związków o działaniu ściągającym, które
wykorzystywane jest m.in. w łagodzeniu biegunki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz