poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Jeżyny

Jeżyny, mnie bardziej znane jako czernice, przywołują jedne z najpiękniejszych wspomnień i obrazów z dzieciństwa. Jeśli ktoś z Was kiedykolwiek zbierał te owoce na polanie gdzieś wysoko nad zalewem solińskim, w którym odbijały się promienie słońca zrozumie, że jest to widok, który zostaje w pamięci na zawsze. Wtedy nie myślało się o walorach zdrowotnych, ale może podświadomie się je czuło, bo jak inaczej wyjaśnić wpychanie łap w kolczysty gąszcz. A walorów tych jest niemało.

 

Jeżyny dysponują pokaźnym arsenałem antyoksydantów. Znajdują się dość wysoko na liście ORAC, jest to lista porządkująca produkty pod względem potencjału antyoksydacyjnego. Dzięki działaniu przeciwutleniaczy spożywanie tych owoców wpływa m.in. na zahamowanie rozwoju i rozprzestrzeniania się nowotworów np. skóry, płuc, okrężnicy, przełyku.

 

Związki zawarte w jeżynach zapobiegają dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, która jest efektem m.in. nadciśnienia tętniczego lub źle leczonej cukrzycy i może być przyczyną rozwoju miażdżycy, chronią przed niewydolnością naczyń.

 

Starzenie się organizmu wiąże się z pogorszeniem pamięci i funkcji poznawczych, aby temu zapowiedz warto włączyć do diety jeżyny.

 

Źródło błonnika , zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, którego spożywanie niesie za sobą szereg korzyści.

       

Zawierają fitoestrogeny, związki pochodzenia roślinnego o funkcjach i budowie zbliżonej do estrogenów, które m.in. łagodzą skutki menopauzy, jednak spektrum ich działania na organizm ludzki jest o wiele szersze.

 

Zapobiega osteoporozie, są źródłem witaminy K, wapnia i magnezu, które pozytywnie wpływają na gęstość mineralną kości.

 

Włączenie do diety jeżyn polecane jest również diabetykom, przeciwutleniacze, błonnik, niski IG… ale to nie wszystko, badania ujawniły, że jeżyny ograniczają wchłanianie węglowodanów, hamują aktywność enzymów biorących udział w przemianie cukrów. Wpływ tych owoców jest zbliżony do działania leków przeciwcukrzycowych.

 

Jeżyny zawierają kompozycję składników, które pomogą utrzymać skórę w doskonałej kondycji, zapobiegają powstawaniu zmarszczek, korzystnie wpływają na jędrność.

 

Są źródłem luteiny (progesteronu), zapobiega ona pojawieniu się zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy, ślepoty nocnej. Szczególnie  ważna dla kobiet, jest odpowiedzialna za utrzymanie ciąży, jej niedobór jest przyczyną nieregularnych miesiączek, plamień, trudności z zajściem w ciążę. Jednakże zbyt wysoki poziom luteiny przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie.

 

Liście jeżyny zawierają spore ilości tanin, związków o działaniu ściągającym, które wykorzystywane jest m.in. w łagodzeniu biegunki.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz